Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat duminică, pentru B1 TV, că din 1 februarie cardurile pentru energie se vor distribui prin Poșta Română, iar abia din 1 martie ele vor putea fi folosite de beneficiari. Boloș a punctat că e posibil ca aceste termene chiar să fie devansate. Ministrul a explicat și de ce nu a fost posibil un mecanism mai simplu și flexibil, așa încât oamenii să nu aștepte atât de mult.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.
„Cardurile pentru energie se vor distribui din 1 februarie, prin Poșta Română, și din 1 martie, așa cum ne-am angajat, vor putea fi folosite de beneficiar.
E drept că acum lucrăm la mecanismele care fac posibilă punerea în aplicare a cardului de energie și e posibil să devansăm puțin acest termen, dar deocamdată aceste date rămân valabile”, a declarat Boloș.
Ministrul a precizat că aceste ajutoare vor ajunge doar la persoanele și familiile defavorizate: pensionarii peste 60 de ani cu pensii sub 2.000 de lei, pensionari cu pensii de invaliditate, fără limită de vârstă, persoanele cu dizabilități, beneficiarii de ajutor social și cei cu alocații de sprijin pentru întreținerea familiei.
Ministrul a precizat că o formulă mai flexibilă care să ajute la fel de mulți oameni n-ar fi fost posibilă.
„Discutăm și de cei care stau la bloc și în special de persoanele vârstnice, care au nevoia cea mai mare de acest card la energie să-și plătească factura, mai ales cei racordați la sistemul centralizat de încălzire. Numai în București sunt peste 500.000 de beneficiari. Noi am fost cumva obligați să gândim un mecanism care să fie valabil pentru toate formele de energie.
Era posibil un mecanism ușor cu facturi la energie electrică, unde sistemul e în întregime informatizat, cu facturi la gaze, dar nu rezolva problema aceasta care există mai ales pentru persoanele vârstnice care locuiesc la bloc.
De aici ne dăm seama că în sistemul de energie termică în sistem centralizat nu avem cea mai bună soluție pentru informatizare și nici asociațiile de proprietari nu sunt cu sisteme informatice performante, așa încât noi să putem aplica cardul de energie în forme simple.
De aceea a fost nevoie de Poșta Română ca mecanismul să se poată aplica pentru toate formele de energie”, a explicat Boloș.
Acesta a mai spus că și pentru lemnul de foc există un mecanism: „Pentru cei care și-au cumpărat lemne la începutul sezonului de frig, până în noiembrie, când noi am luat în calcul sezonul de frig, incluiv decontări în numerar, dar pentru materialul lemnos”.
Știre în curs de actualizare