Românii nu vor mai avea acces la piaţa muncii din Olanda

Românii nu vor mai avea acces la piaţa muncii din Olanda
Foto:depers.nl

Cetăţenii din România şi Bulgaria, precum şi cei din afara UE nu vor mai avea, de la 1 iulie, dreptul să muncească în Olanda fără un permis de muncă. Permisele de muncă vor fi emise doar în cazuri excepţionale, potrivit unei propuneri a ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, susţinută de guvern.

Kamp doreşte ca angajatorii din agricultură şi horticultură să folosească predominant şomerii olandezi. Măsura ar veni în sprijinul politicii guvernamentale de a pune presiune pe oamenii fără locuri de muncă să accepte ofertele existente pe piaţa muncii.

De la lărgirea Uniunii Europene, în 2004, aproximativ 165.000 de oameni din Europa Centrală şi de Est lucrează în agricultură, horticultură, construcţii, industrie şi transport în Olanda. “În acelaşi timp, peste un milion de oameni sub 65 de ani nu au slujbe şi traiesc din ajutor social”, a declarat Kamp, potrivit NIS News Bulletin.

Deşi Olanda are una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului din UE, se confruntă de câţiva ani cu o problemă legată de numărul  în creştere al persoanelor care nu sunt apte de muncă. Despre aceştia ministrul declară: „Cel puţin jumătate pot de fapt să muncească”. Acesta intenţionează să îi motiveze arătându-le că „nu există beneficii (n.r. gratuite) pentru cei care pot munci şi pentru care există locuri de muncă”.

În privinţa muncitorilor din afara Uniunii, Kamp a abordat o poziţie şi mai dură: “Nu ştiu de ce ar trebui să îi primim. Întâi ar trebui să ne ocupăm de şomerii din Olanda, apoi de cei din U.E. şi după de cei din afara U.E”.

Prin „din afara U.E.”, Kamp se referă şi la România şi Bulgaria. Deşi ambele au aderat la U.E. în 2007, Olanda a recurs la dreptul de a menţine graniţele închise pentru forţa de muncă provenită din România şi Bulgaria.

Pentru muncitorii din alte ţări membre , în principal Polonia, reglementările în vigoare nu vor fi modificate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)