EXCLUSIV ONLINE // Uniunea Europeană este pe cale să își desemneze noii lideri, politicienii care se vor afla la conducerea blocului în următorii cinci ani.
Este o perioadă de negocieri intense, în care se fac calcule și se vehiculează tot felul de nume care ar putea prelua conducerea instituțiilor europene. Iar spre deosebire de legislatura care tocmai se încheie, pe lista scurtă a posibililor noi lideri UE apar și mai mulți români, unii dintrei ei, dați ca favoriți în funcții cheie din cadrul Uniunii.
Putem spune, cu ironie amară, că nu doar românii de rând emigrează, căutând condiții de muncă mai bune în Occident, ci și liderii politice de top se reorientează tot către „joburi” în afara țării, mult mai bine plătite și mai benefice pentru aceștia la capitolul „imagine publică”.
Klaus Iohannis, posibil președinte al Consiliului European
Unul dintre numele vehiculate este chiar cel al președintelui Klaus Iohannis, despre care jurnaliștii de la Financial Times scriau recent că este unul dintre oamenii care ar putea ocupa funcția de președinte al Consiliului European. Funcția de președinte al Consiliului European este mai degrabă una simbolică, iar conform unei înțelegeri diplomatice dintre state, aceasta ar urma să revină unei țări din Europa de est.
Președintele Consilului European participă la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din UE, prezidează reuniunile la nivel înalt ale UE și mediază acordurile. Pe lângă Iohannis, alte nume vehiculate pentru șefia forului sunt liberalii Charles Michel din Belgia şi Xavier Bettel din Luxemburg, dar și socialişti precum António Costa din Portugalia.
Foto: presidency.ro
Laura Codruța Kovesi are șanse mari să devină procuror-șef european
Un alt nume greu din România care ar putea ocupa o funcție-cheie la nivel european este cel al Laurei Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA este susținută de Parlamentul European în cursa pentru desemnarea procurorului-șef european, competiție în care îl are ca adversar pe francezul Jean – Francois Bohnert, ce beneficiază de sprijinul Consiliul UE.
Negocierile dintre cele două instituții au fost anulate în luna aprilie, urmând a fi reluate după ce se va stabili componența noului Parlament European.
Pe de o parte, Kovesi s-a clasat pe primul loc la votul din comisiile LIBE (justiție, libertăți civile și afaceri interne) și CONT (control bugetar) din Parlamentul European. În schimb, pe de altă parte, Bohnert a primit majoritatea voturilor din partea ambasadorilor statelor membre UE din COREPER. După ce Parlamentul European și Consiliul UE vor ajunge la o înțelegere, numele viitorului procuror-șef european va fi votat în PE, însă va fi vorba despre o formalitate.
Foto: Hepta.ro
Dacian Cioloș a preluat conducereagrupului Renew Europe
Și liderul PLUS, Dacian Cioloș, a reușit să preia conducerea Renew Europe (RE), noul grup politic de centru din Parlamentul European. Potrivit jurnaliștilor de la Politico, fostul premier a fost susținut de delegația președintelui francez, Emmanuel Macron, precum și de Spania, Germania și Olanda.
Candidatura lui Cioloș la conducerea Renew Europe a devenit posibilă după ce lidera eurodeputaților de pe lista pro-Macron, Nathalie Loiseau, a renunțat la candidatura pentru șefia grupului. Renew Europe ar urma să fie al treilea grup din Parlamentul European. Din el vor face parte cei de la ALDE-Europa, formațiunea lui Emmanuel Macron ”În mișcare” și USR-PLUS.
Foto: Inquam Photos / George Calin
Siegfried Mureşan, votat vicepreședinte al Grupului PPE
Dacă în cazul lui Klaus Iohannis și al Codruței Kovesi, nu este deocamdată nimic clar, în ceea ce-l privește pe liberalul Siegfried Mureşan există deja certitudinea că acesta este vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.
Europarlamentarul român a fost ales în această funcție la începutul lunii iunie, obţinând 141 de voturi dintr-un total de 158 de voturi valabil exprimate. Astfel, Siegfried Mureşan va fi parte a preşedinţiei Grupului PPE împreună cu liderul grupului şi ceilalţi nouă vicepreşedinţi.
Din grupul PPE fac parte 179 de europarlamentari, acesta fiind cel mai mare grup politic din Parlamentul European.
Numele lui Mircea Geoană, vehiculat pentru postul de comisar european
Pe lângă aceste funcții, România va avea și un post de comisar în noua Comisie Europeană. Unul dintre numele vehiculate pentru acest post este cel al fostului lider PSD Mircea Geoană.
De asemenea, la un moment dat s-a vehiculat și că Vasile Dâncu, vicepremier în guvernul Cioloș, ar avea sprijinul Cotroceniului pentru funcția de comisar european.
Iar cum negocierile se află încă la început, este posibil ca România să vizeze mai multe funcții la nivel european pe termen lung.
Foto:Inquam Photos /OctavGanea