România VOTEAZĂ noul PARLAMENT: Află tot ce trebuie să ştii despre ALEGERILE LEGISLATIVE

Publicat: 08 12. 2012, 20:43
Foto: Mediafax

Peste 18 milioane de români cu drept de vot din ţară şi din străinătate sunt chemaţi, din nou, la urne pentru a-şi alege deputaţii şi senatorii care îi vor reprezenta în Parlament în următorii 4 ani. Duminică, 9 decembrie, este ziua în care parlamentarii se întorc la popor, iar alegătorii devin cei care fac legea. Este ziua în care fiecare votant român are din nou ocazia să-i trimită pe candidaţi fie acasă, fie în Casa Poporului. Este ziua Alegerilor Parlamentare.

Peste 2.000 de candidaţi din două alianţe şi alte 10 partide se luptă pentru un mandat de parlamentar la alegerile legislative din acest an. Dintre aceştia, peste 200 candidează în Bucureşti şi peste 30 în diaspora. Acestora li se mai adaugă 18 candidaţi din partea minorităţilor nanţionale, altele decât cea maghiară, ale căror locuri în Parlament sunt, însă, ca şi asigurate.

Vezi AICI prevederile generale privind procesul de votare

Alegerile legislative din acest an se desfăşoară în baza votului uninominal mixt. Pe scurt, acest lucru înseamnă că nu toţi candidaţii câştigători vor ajunge să şi ocupe un fotoliu de parlamentar.

Candidaţii care câştigă cu 50%+1 din voturile colegiului în care candidează merg direct în Parlament, însă numai dacă formaţiunea politică de care aparţin a întrunit un prag electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate în toate circumscripţiile electorale.  

Ceilalţi candidaţi intră într-un proces complicat al redistribuirii mandatelor, care se desfăşoară în mai multe etape şi la finalul căruia pot apărea situaţii în care candidaţi clasaţi pe locuri inferioare să obţină, totuşi, mandate de parlamentar. Totul, pentru că, potrivit legii în vigoare, fiecare partid care depăşeşte pragul electoral trebuie să fie reprezentat proporţional în Parlament.

Bătălia se dă în 452 de colegii uninominale din 43 de circumscripţii electorale, dintre care 315 pentru Camera Deputaţilor şi 137 pentru Senat. Cei mai mulţi candidaţi vin din partea ARD, USL şi UDMR, care au câte 315 candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi câte 137 pentru Senat. În total, cele trei formaţiuni politicie au, fiecare, câte 452 de candidaţi.

Vezi AICI lista candidaţilor şi delimitarea Colegiilor din ţară şi din străinătate

În Capitală, s-au lansat în cursa electorală 220 de candidaţi. Dintre aceştia, 200 vin din partea USL, ARD, UDMR, PP-DD şi PRM.

Municipiul Bucureşti este împărţit în 28 de colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi 12 pentru Senat.

Vezi AICI lista candidaţilor şi delimitarea Colegiilor din Bucureşti

La nivel naţional, în ziua votului vor fi deschise 18.456 de secţii de vot, la care se adaugă încă 306 deschise peste hotare. Astfel, numărul total al secţiilor de vot este 18.762.

Numărul total al alegătorilor, conform datelor publicate de Biroul Electoral Central, este 18.248.414, cu aproximativ 44.000 mai puțin decât la referendumul din luna iulie, privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Vezi AICI listele secţiilor de votare din Bucureşti, din ţară şi din străinătate

Şi cetăţenii români cu drept de vot stabiliţi în afara ţării îşi pot exercita acest drept la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. Pentru a asigura informarea corectă a acestora, Ministerul Afacerilor Externe şi Autoritatea Electorală Permanentă au lansat un ghid în acest sens.

Vezi AICI „Ghidul alegătorului român din străinătate”

Şansele ca acest tur de scrutin să se desfăşoare fără incidente sunt relativ mici, ţinând cont de miza acestuia.

Astfel, cei care încalcă legea electorală trebuie să ştie că riscă fie amenzi – care pornesc de la 1.000 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei – fie pedepse cu închisoarea, cuprinse între 6 luni şi 5 ani.

Vezi AICI ce rişti dacă încalci legea în procesul electoral