România, tot mai departe de Schengen. Eugen Tomac (PMP): Nicio țară nu a sancționat criticile nefondate ale cancelarului austriac. E evident că multora le convine această situație (VIDEO)

Publicat: 04 01. 2023, 23:54
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, nu crede că Suedia, țara care deține președinția Consiliului UE, va pune pe agenda europeană subiectul includerii României în Schengen. Acesta a remarcat faptul că argumentele false ale austriecilor privitoare la migrație nu au fost sancționate de politicienii altor state, fapt ce arată că „multora le convine această situație”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Tomac nu crede că România va fi primită în Schengen prea curând

„Suedia (cea care deține președinția Consiliului UE) poate propune pe ordinea de zi a (Consiliului) JAI extinderea Spațiului Schengen doar într-o singură situație: dacă Consiliul European din acest an, în următoarele luni, la rubrica concluzii va cere ca Schengen să se extindă către România și Bulgaria pentru că întrunesc condițiile. Doar în această situație se poate debloca politic această problemă.

Dar având în vedere că nicio țară nu a ieșit să-l sancționeze pe Nehammer (cancelarul austriac) după ce ne-a criticat pentru ceva ce nu depinde de noi, e evident că multora le convine această situație.

Eu sunt absolut convins, discutând și cu cei de la Stockholm și cu cei de la Viena, am fost la întâlnirea cu Nehammer… El ne acuza pe noi că e o problemă de securitate, dar am văzut raportul Eurostat că din februarie până în august cifra de afaceri a crescut cu 138% în rapot cu 2021 a schimburilor economice între Rusia și Austria.

Deci despre ce discutăm aici? Deci e evident că e exclus în următoarele șase luni să pună Suedia acest subiect pe agendă”, a declarat Eugen Tomac, pentru B1 TV.