CORONAVIRUS | Ludovic Orban: ”Am crescut capacitatea de testare, la peste 7.000 de teste zilnic”

CORONAVIRUS | Ludovic Orban: ”Am crescut capacitatea de testare, la peste 7.000 de teste zilnic”
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat că pe teritoriul României a crescut capacitatea de testare pentru depistarea noului coronavirus, la peste 7.000 de teste pe zi.

De asemenea, acesta a mai precizat că vineri a fost prima zi când numărul persoanelor vindecate a depăşit numărul de persoane infectate.

Potrivit celor mai recente date, până vineri, la ora 13.00, la nivel național au fost confirmate 10.417 de cazuri de infectare cu noulcoronavirus. Dintre acestea, 321 de cazuri s-au înregistrat doar în ultimele 24 de ore. Bilanțul deceselora ajuns la 552, iar 2.817 de români s-au vindecat, până acum, de COVID-19.

„Am crescut capacitatea de testare. În ultimele intervale de 24 de ore s-au efectuat peste 7.000 de teste zilnic. Numărul persoanelor diagnostocate pozitiv este sub 400. Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la comportamentul responsabil. Trebuie să ţinem cont în continuare de regulile stabilite”, a declarat Ludovic Orban, într-un interviu acordat Antena 3.

Și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a întărit ideea că relaxarea de după 15 mai nu înseamnă că pericolul a trecut.

„Relaxarea după 15 mai nu înseamnă că a trecut riscul sau pericolul. Dacă nu respectăm măsurile de igienă vor exploda cazurile. Când încep măsurile de relaxare, respectarea unor noi reguli trebuie să fie și mai strictă de către populație”, a declarat acesta în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”.

Restricțiile, ridicate după 15 mai

După data de 15 mai, românii vor putea circula liber, fără declarația pe proprie răspundere, urmând însă în continuare un set de reguli.

Se vor elimina restricțiile privitoare la libera circulație. Nu vor mai fi în vigoare Ordonanțele Militare care au instituit aceste restricții și, practic, cetățenii se vor putea mișca liber, vor putea ieși din casă și cu alte scopuri decât cele pentru care s-a permis ieșirea din casă până acum. Sigur că vor trebui respectate niște reguli, adică vor rămâne cele de distanțare fizică, să nu stea în grupuri mai mari de trei persoane, să poară mască în mijoacele de transport în comun”, a declarat premierul în exclusivitate pentru B1 TV, precizând că de pe data de 15 mai purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie „în spațiile închise, la birou, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, în orice loc definit ca spațiu închis”.

Măștile de protecție, distribuite gratuit către persoanele vulnerabile

Șeful Guvernului a precizat că Unifarm are peste 4 milioane de măşti chirurgicale, iar stocul de măşti FFP 2 şi FFP 3 este de ordinul milioanelor.

De asemenea, Ludovic Orban a mai declarat că Executivul susține în primul rând producătorii români de măști, dar pentru a face față cererii va fi nevoie și de cumpărarea de măști de protecție de la producătorii externi, iar Guvernul se va gândi la o formula prin care persoanele care nu își permit achiziționarea acestora, să le primească din partea statului.

”Pentru persoanele, să spun, vulnerabile, care sunt sub incidenţa legii privind venitul minim garantat, vom încerca să găsim o formulă prin care să distribuim aceste măşti, nu contracost”, a arătat premierul.

De asemenea, Orban mai ia în calcul plafonarea prețului măștilor chirurgicale, pentru a se evita specula.

Ministrul Sănătății: ”Suntem înspre vârful pantei”

Nelu Tătaru, a declarat joi că România se apropie de un vârf al pandemiei de COVID-19. Ministrul a precizat însă că depinde numai de atitudinea oamenilor, dacă vârful va veni mai devreme sau mai târziu, iar numărul de cazuri va rămâne la un nivel de 10.000-12.000 sau va creşte spre 15.000.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie