Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, a transmis că România susține Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene. Cetățenii români sunt și ei cetățeni europeni și trebuie tratați ca atare, a argumentat ministrul.
„Salut acordul instituțiilor europene în ceea ce privește Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene! România susține această directivă pentru că și cetățenii români sunt cetățeni europeni și trebuie plătiți ca atare!
Acordul a fost obținut chiar de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie!”, a scris Marius Budăi, pe Facebook.
Budăi a fost prezent recent la lucrările Conferinței Internaționale a Muncii, de la Geneva. El a avut o întrevedere cu Guy Ryder, director general al Organizației Internaționale a Muncii. Cei doi au discutat despre evoluția pe piața muncii după pandemia de coronavirus și în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Marți, Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns la un acord referitor la Directiva privind salariile minime adecvate, măsură propusă de Comisia Europeană în octombrie 2020.
Potrivit executivului comunitar, directiva își propune să stabilească la nivelul UE un cadru pentru a îmbunătăţi protecţia adecvată a salariului minim.
„Acest lucru se va face cu respectarea deplină a tradiţiilor şi competenţelor naţionale, precum şi a autonomiei partenerilor sociali. Nu impune statelor membre să introducă salarii minime legale şi nici nu stabileşte un nivel de salariu minim comun la nivelul UE”, susține Comisia.
Statele UE cu salarii minime legale vor trebui să pună în aplicare un cadru de guvernanţă solid pentru stabilirea şi actualizarea acestor salarii. Asta presupune introducerea unor criterii clare pentru stabilirea salariului minim.
Se vor utiliza valori de referinţă orientative pentru a ghida evaluarea adecvării salariilor minime, iar directiva va oferi indicaţii cu privire la posibilele valori care ar putea fi utilizate.
De asemenea, vor fi înfiinţate organisme consultative, la care să participe partenerii sociali.