România și Bulgaria vor să activeze noul Comandament NATO de Forțe Speciale pentru Marea Neagră, creat pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei

Publicat: 13 09. 2024, 09:38
Foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro / Facebook

Până la finalul anului 2024, România și Bulgaria intenționează să activeze noul Comandament NATO regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre, a cărui înființare a fost inițiată în 2023, a declarat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, răspunzând unei întrebări venite din partea unui parlamentar.

Memorandum de înțelegere privind înființarea Comandamentului

Acesta a mai menționat că, în urmă cu circa 2 luni, în marja Summitului NATO de la Washington, a semnat, alături de omologul său bulgar, un Memorandum de înțelegere privind înființarea Comandamentului.

″(…) precizez că România și Bulgaria intenționează operaționalizarea acestui comandament până la finalul anului 2024″, a spus ministrul, potrivit Profit.

Structura urmează să fie înființată pe teritoriul României

Inițiativa, care aparține NATO, datează din anul 2023, structura urmând să fie înființată pe teritoriul țării noastre. România va deține în primă instanță rolul de națiune-lider, întrucât Bulgaria nu îndeplinește deocamdată standardele NATO pentru asta. După ce le va îndeplini, funcția de lider va fi exercitată prin rotație.

NATO „a identificat nevoia existenței unei structuri de comandă-control (C2) a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) pentru regiunea Mării Negre, care să asigure comanda, controlul și sincronizarea eforturilor aliate în domeniul FOS în regiune”, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, se arăta în solicitarea președintelui Klaus Iohannis, adresată Parlamentului toamna trecută, de a aproba înființarea Comandamentului.

Locația inițială a noului Comandament va fi garnizoana Târgu Mureș, însă „pentru exerciții, precum și în situații de criză sau conflict, comandamentul va funcționa pe teritoriul României sau al Bulgariei, în locuri de dispunere stabilite prin planuri”, se preciza în document.

„Comandamentul Regional de Componentă de Operații Speciale (R-SOCC) constituit de către România și Bulgaria nu exclude posibila contribuție a altor aliați, cu personal de stat major și structuri de angajare, pentru executarea unor misiuni specifice. De asemenea, structura poate oferi cadrul de instruire pentru forțe de operații speciale din țări partenere. (…) Comandamentul și structurile subordonate vor putea folosi facilitățile de pe teritoriul național necesare constituirii, operaționalizării, operării și instruirii. (…) Cooperarea cu aliații și partenerii în cadrul R-SOCC va contribui semnificativ la creșterea nivelului instruirii, la ridicarea capacității de luptă a structurilor românești și la sincronizarea planurilor naționale cu cele Aliate. Totodată, constituirea comandamentului va demonstra capacitatea statelor Aliate de a reacționa rapid și eficient în cazul unei crize de securitate, va contribui la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare a Alianței și, nu în ultimul rând, va întări parteneriatul strategic cu Bulgaria”, mai scria președintele Iohannis, conform sursei citate.