România și Bulgaria vor să activeze noul Comandament NATO de Forțe Speciale pentru Marea Neagră, creat pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei

România și Bulgaria vor să activeze noul Comandament NATO de Forțe Speciale pentru Marea Neagră, creat pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei
Foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro / Facebook

Până la finalul anului 2024, România și Bulgaria intenționează să activeze noul Comandament NATO regional pentru Forțe Speciale din regiunea Mării Negre, a cărui înființare a fost inițiată în 2023, a declarat ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, răspunzând unei întrebări venite din partea unui parlamentar.

Memorandum de înțelegere privind înființarea Comandamentului

Acesta a mai menționat că, în urmă cu circa 2 luni, în marja Summitului NATO de la Washington, a semnat, alături de omologul său bulgar, un Memorandum de înțelegere privind înființarea Comandamentului.

″(…) precizez că România și Bulgaria intenționează operaționalizarea acestui comandament până la finalul anului 2024″, a spus ministrul, potrivit Profit.

Structura urmează să fie înființată pe teritoriul României

Inițiativa, care aparține NATO, datează din anul 2023, structura urmând să fie înființată pe teritoriul țării noastre. România va deține în primă instanță rolul de națiune-lider, întrucât Bulgaria nu îndeplinește deocamdată standardele NATO pentru asta. După ce le va îndeplini, funcția de lider va fi exercitată prin rotație.

NATO „a identificat nevoia existenței unei structuri de comandă-control (C2) a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) pentru regiunea Mării Negre, care să asigure comanda, controlul și sincronizarea eforturilor aliate în domeniul FOS în regiune”, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, se arăta în solicitarea președintelui Klaus Iohannis, adresată Parlamentului toamna trecută, de a aproba înființarea Comandamentului.

Locația inițială a noului Comandament va fi garnizoana Târgu Mureș, însă „pentru exerciții, precum și în situații de criză sau conflict, comandamentul va funcționa pe teritoriul României sau al Bulgariei, în locuri de dispunere stabilite prin planuri”, se preciza în document.

„Comandamentul Regional de Componentă de Operații Speciale (R-SOCC) constituit de către România și Bulgaria nu exclude posibila contribuție a altor aliați, cu personal de stat major și structuri de angajare, pentru executarea unor misiuni specifice. De asemenea, structura poate oferi cadrul de instruire pentru forțe de operații speciale din țări partenere. (…) Comandamentul și structurile subordonate vor putea folosi facilitățile de pe teritoriul național necesare constituirii, operaționalizării, operării și instruirii. (…) Cooperarea cu aliații și partenerii în cadrul R-SOCC va contribui semnificativ la creșterea nivelului instruirii, la ridicarea capacității de luptă a structurilor românești și la sincronizarea planurilor naționale cu cele Aliate. Totodată, constituirea comandamentului va demonstra capacitatea statelor Aliate de a reacționa rapid și eficient în cazul unei crize de securitate, va contribui la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare a Alianței și, nu în ultimul rând, va întări parteneriatul strategic cu Bulgaria”, mai scria președintele Iohannis, conform sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Care sunt destinațiile ideale de vacanță pentru luna octombrie? Sunt la prețuri accesibile și turiștii se pot bucura de o vreme ideală
23:53 - Kelemen Hunor: Ciolacu s-a dus la Ursula von der Leyen cu Negrescu şi s-a întors cu Mînzatu / Iohannis poate merge pe urmele lui Iliescu la Senat. ”Stabilitate” înseamnă să găseşti o rezolvare şi pentru domnul preşedinte
23:24 - Cum trebuie să ne pregătim calorifele pentru sezonul rece. Când și cum trebuie să le desfundăm corect
23:13 - Lasconi, despre reacția lui Ciolacu la inundații: Spunea că nu știa, că l-a surprins viața cumva. Eu am dovada că a mințit. Cum să minți în halul ăsta? (VIDEO)
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de membri ai grupării Hezbollah au fost răniți, după ce în aparatele pe care le purtau s-a declanșat o cantitate mică de explozibil (VIDEO)
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)