România se împrumută cel mai scump din UE / Florin Cîţu: Majorarea dobânzilor înseamnă pierderea încrederii că statul îşi va putea plăti datoriile sau e o înţelegere între reprezentanţi ai statului şi bănci?
Florin Cîţu, președintele PNL, s-a întrebat dacă majorarea dobânzilor la care se împrumută statul înseamnă pierderea încrederii că statul îşi va putea plăti datoriile sau o înţelegere între stat şi bănci.
Potrivit unei analize Economedia.ro, Guvernul se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană.
Florin Cîţu, despre împrumuturile pe care le face statul român
„Majorarea dobânzilor la care se împrumută statul înseamnă pierderea încrederii în stat că îşi va putea plăti datoriile pe viitor sau este o înţelegere între reprezentanţi ai statului şi bănci?”, a întrebat Cîțu, pe Facebook.
Liderul liberalilor a mai pus încă două întrebări:
„Creşterea preţurilor este tranzitorie sau de durată mai lungă?”
„Ar trebui ca statul să compenseze facturile cetăţenilor pentru toate produsele sau instituţiile statului trebuie să ia măsuri pentru reducerea inflaţiei?”.
Statul român se împrumută cel mai scump din UE
Guvernul României se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană, iar costurile creditelor au ajuns la maximul ultimilor nouă ani, arată o analiză Economedia.ro.
Potrivit datelor Băncii Centrale Europene (BCE), rata dobânzii pe termen lung (10 ani, de referinţă) pentru România a crescut la 5,37%, în decembrie – cel mai mare nivel din ultimii nouă ani.
Ultima oară când România s-a împrumutat la dobânzi mai mari a fost în iunie 2013 – 5,43%. Astfel, țara noastră se împrumută la cele mai mari costuri din Uniunea Europeană.
Ratele dobânzilor pe termen lung la care se împrumută România aproape s-au dublat în ultimul an.
Cîțu: Mă îngrijorează evoluția inflației, a dobânzilor
Recent, Florin Cîțu s-a arătat îngrijorat de evoluția unor indicatori economici precum inflație și creșterea dobânzilor – semnalele apropierii unei crize economice.
„Toate sunt legate și toată lumea se uită dacă începi să cheltuiești fără să investești, te îndrepți direct către un eșec. Am spus acum o săptămână, că nu vreau să văd în buget bani care să fie luați de la investiții și să meargă către cheltuieli sociale, pentru că este rețeta unui dezastru. Dacă facem acest lucru, dacă luăm bani de la investiții și îi punem către alte cheltuieli, sociale, o să fie un dezastru”, a mai spus președintele PNL.