Teodor Meleşcanu, propus pentru preluarea portofoliului de la Externe, a primit aviz pozitiv miercuri din partea comisiei de specialitate, cu 29 de voturi „pentru” și 10 „împotrivă”. În cadrul audierii, Meleșcanu a prezentat cele patru priorităţi mandatului său.
Este vorba despre pregătirea preşedinţiei României la UE în 2019, revigorarea diplomaţiei tradiţionale bilaterale, reformarea şi modernizarea sistemului de protecţie a românilor din străinătate şi implicarea mult mai directă a MAE în diplomaţia economică, afirmând că obiectivul este ca România să devină cea mai importantă putere politică, economică şi militară din sud-estul Europei, informează Mediafax.
"Pentru mine politica externă a României… Eu o concep sub aspectul unor cercuri concentrice. Prima prioritate pentru mine sunt ţările vecine. Din păcate, la ora actuală relaţiile noastre cu vecinii nu sunt relaţii foarte bune sau aşa cum le-am dori noi. Până acum aveam o zicală: cel mai bun vecin al României este Marea Neagră. Nici măcar Marea Neagră nu mai este un bun vecin, prin militarizarea Crimeei şi prin schimbarea dramatică a echilibrului strategic în această zonă. În aceeaşi primă zonă intră Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova şi Ucraina. Deci, sunt ţări vecine. Pentru toate avem în programul de guvernare prevăzute foarte multe lucruri", a spus Meleşcanu.
Ministrul popus pentru a prelua conducerea MAE a vorbit și despre problemele cu votul din diaspora de la alegerile prezidențaile din 2014, situația din cauza căreia, în acel moment și-a prezentat demisia tot de la șefia ministerului de Externe.
"Am făcut tot ceea ce mi-a stat în putinţă, fără a încălca în niciun fel legea, ca numărul de români care participă la alegeri să crească pentru a avea o idee foarte clară. În primul tur au votat la alegerile prezidenţiale 165.000 de oameni în secţiile din străinătate. În turul doi, datorită şi datorită măsurilor pe care le-am luat, au votat 325.000 de români, ceea ce înseamnă o creştere", a afirmat Meleşcanu.