Opt proceduri de infringement în care este vizată România, anunțate de Comisia Europeană
România este vizată în opt decizii de nerespectare a normelor Uniunii Europene, conform Pachetului de acțiuni publicat de Comisia Europeană.
România și alte 15 state membre UE au primit scrisori de notificare pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile în ceea ce privește conformitatea legislației lor naționale cu normele UE privind achizițiile publice și concesiunile, informează G4Media.
De asemenea, România și Croația sunt vizate de Comisia Europeană pentru că nu au prezentat rapoarte privind progresele înregistrate în ceea ce privește atingerea nivelurilor optime, din punctul de vedere al costurilor, ale cerințelor minime de performanță energetică a clădirilor și a elementelor acestora.
Comisia Europeană a mai constatat că, în afară de Danemarca, niciun stat UE nu și-a îndeplinit obligațiile pentru a asigura punerea în aplicare corespunzătoare a normelor UE privind serviciile și calificările profesionale.
Executivul Comunitar a mai trimis României și Estoniei scrisori de notificare a întârzierii cu privire la deficiențele legate de transpunerea normelor UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, mai precizează G4 Media.
România, Cipru, Franța și Irlanda nu și-au îndeplinit obligațiile de a notifica transpunerea integrală în legislația națională a normelor UE privind drepturile la pensie suplimentară.
De aemenea, România a fost notificată că a întârziat în îndeplinirea obligațiilor în ceea ce privește conformitatea legislației naționale privind datoria vamală la Codul vamal al Uniunii.
În plus, România a primit un aviz motivat pentru că nu asigură rambursarea integrală și imediată a taxelor de înmatriculare a vehiculelor de ocazie achiziționate din alte state membre. Curtea de Justiție a UE a considerat că aceste taxe încalcă normele UE. Dacă România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate decide să trimită cazul în fața Curții de Justiție a UE.
Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a constatat că România nu și-a îndeplinit obligațiile în ceea ce privește conformitatea legislației naționale cu normele UE privind produsele biocide, informează G4Media.