România a fost aleasă marți, la 11 octombrie, pentru un nou mandat de membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO), pentru perioada 2023-2025.
Decizia a fost luată la alegerile care s-au desfășurat în cadrul celei de-a 17-a şedinţe plenare a celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la sediul ONU din New York.
În cadrul votului individual și secret al statelor membre ale Adunării Generale a ONU, România a fost aleasă de 176 de state, pentru un loc alocat Europei de Est în cadrul CDO, anunță Calea Europeană.
În cadrul acestui mandat, România va putea continua și obiectivele complementare asumate în cadrul mandatului de Președinte al Comunității Democrațiilor, pe care l-a deținut în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022, menționează sursa citată.
Ce angajamente și-a asumat România
Precedentele mandate ale României în cadrul CDO au fost exercitate în perioada 19 iunie 2006 – 18 iunie 2008, respectiv din august 2011 până la 31 decembrie 2014.
În cadrul mandatului său în Consiliul Drepturilor Omului, România va urmări îndeplinirea promovării angajamentelor pe următoarele paliere:
- Drepturile omului, democrație și statul de drept, cu accent pe reziliența democrației, consolidarea statului de drept, combaterea corupției; amenințările din mediul online și ale noilor tehnologii la adresa democrației; abordarea partenerială pentru consolidarea valorilor democratice.
- Drepturile femeii: susținerea egalității de gen; combaterea violenței la adresa femeilor; valorificarea experienței naționale în domeniu și translatarea sa în activitatea și inițiativele de la nivelul Consiliului; importanța parteneriatelor, abordarea pro-activă; dimensiunea de tineret a împuternicirii și egalității de gen.
- Combaterea discriminării: promovarea poziției principiale de respingere a tuturor formelor de discriminare, rasism și xenofobie, inclusiv a antisemitismului; reacția consolidată față de proliferarea discursului instigator la ură; capitalizarea experienței în plan intern și transpunerea sa în acțiuni la nivelul Consiliului.
- Libertatea de exprimare: promovarea echilibrului între libertatea de exprimare și respingerea derapajelor discursive; dimensiunea de media, protecția jurnaliștilor; educația pentru media; combaterea dezinformării.