Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vorbit luni, pentru B1 TV, despre modificările pe care Guvernul vrea să le aducă PNRR. Acesta a detaliat și reformele la care țara noastră înregistrează întârzieri.
Cât despre reforma pensiilor speciale, acesta a punctat legea care va ieși din Parlament trebuie să țină cont de solicitările Comisie „mai ales în privința sustenabilității acestei categorii de cheltuieli, care are o pondere însemnată de 0,8% din PIB”. Neîndeplinirea reformei sistemului de pensii și a reformei pensiilor speciale poate atrage chiar suspendarea plăților din PNRR, a atras atenția ministrul.
Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai.
„Sunt patru modificări pe care le avem în vedere. Primul e cel legat de reducerea valorii grantului ca urmare a creșterii economice pe care am avut-o în 2021 față de 2020, valoarea 2,1 miliarde euro, apoi a doua modificare e legată de evoluția prețului la materiale, precum și creșterea prețului la utilitățile publice care au afectat valoarea proiectelor de infrastructură, iar impactul estimat e de 2,2 miliarde euro.
A treia modificare e privind investițiile din capitolul RePowerEU și tot ce înseamnă prioritățile naționale în domeniul independenței energetice și a proiectelor pe care le gândim pentru a fi adăugate în acest nou capitol din PNRR. România are alocate 1,4 miliarde de euro.
A patra modificare e cea referitoare la jaloanele și țintele afectate de circumtanțe obiective, unde intră și sistemul public de pensii și plafonul de 9,4% din PIB, deja discutat în spațiul public și afectat de evoluțiile macroeconomice, mai ales rata inflației”, a declarat Marcel Boloș.
Acesta a precizat că pentru cererea de plată numărul 2 suntem în proces de validare cu jaloanele și țintele pe care le-am avut de îndeplinit.
„Avem și cererea de plată numărul 3 privind pensiile speciale care se află în procedură parlamentară și face obiectul acestor discuții în Parlament. Aici Comisia poate formula observații. Important e ca atunci când legea iese din Parlament jalonul să fie în concordanță cu cele solicitate de Comisie mai ales în privința sustenabilității acestei categorii de cheltuieli, care are o pondere însemnată de 0,8% din PIB.
Ministrul a mai susținut că dacă reforma pensiilor și reforma pensiilor speciale nu sunt duse la îndeplinire, „putem risca în situația cea mai gravă, dar nu cred că se va ajunge acolo, suspendarea PNRR, ceea ce pentru situația financiară a României nu ar fi de bun augur”.
Ce întârzieri mai avem legate de reformele asumate prin PNRR, potrivit ministrului Boloș: