Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat că România va distruge aproape un milion de doze de vaccin AstraZeneca, după ce acestea au expirat.
Măsura vine deși mai multe țări cer în permanență donații de vaccinuri din partea statelor cu surplus.
„În momentul de faţă avem 917.800 de doze de vaccin AstraZeneca. Ele sunt, în momentul de faţă, cea mai mare parte lor, la nivelul centrelor regionale de depozitare, o altă parte se regăsesc în direcţiile de sănătate publică.”
„Se finalizează în perioada următoare, din discuţiile pe care le-am avut cu colegii de la Ministerul Sănătăţii, procedura de distrugere a acestor doze, pentru că ele trebuie scoase din stoc şi date pentru distrugere, deci nu vor fi returnate către distribuitori, în mod evident, vor fi distruse în ţară, însă pentru acest lucru există la acest moment o procedură care se finalizează şi cred, dacă nu mă înşel, că va fi în baza unui act normativ la nivel de hotărâre de guvern”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă.
„Au fost administrate 852.356 de doze şi distribuite în total, plus ce a intrat în mecanismul de revânzare sau de donaţie, 3.330.000 de doze din care sunt aceste 917.000 care au ieşit din perioada de valabilitate”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.
Gordon Brown, fostul premier al Marii Britanii, a îndemnat guvernele bogate să ofere mai multe ajutoare pentru a reduce transmiterea Covid, prin finanțarea de vaccinuri, tratamente și teste țărilor sărace.
Brown a vorbit în numele organizației Access to Covid Tools Accelerator, care își propune să asigure un acces echitabil la vaccinuri, tratamente și diagnostice.
„Este un eșec etic faptul că țările bogate și-au abandonat obligațiile morale față de săraci”, a declarat acesta, conform The Telegraph.
Banii ar trebui să ajute țările să atingă obiectivele globale de vaccinare a 70% din populația planetei până la jumătatea anului 2022, să achiziționeze 700 de milioane de teste, să ofere tratamente pentru 120 de milioane de pacienți și să protejeze 1,7 milioane de lucrători din domeniul sănătății.
Brown a continuat: „În ciuda fabricării cu succes a 12 miliarde de vaccinuri – suficiente pentru a vaccina toți adulții din lume de două ori – decalajul dintre țările bogate vaccinate și țările sărace nevaccinate continuă să se extindă tragic.”
În prezent, 75% dintre oameni sunt complet vaccinați în țările cu venituri mari, în timp ce doar 10% dintre persoanele din țările cu venituri mici au primit cel puțin o doză.
În cazul ratelor mici de vaccinare din Africa, Înalți oficiali ai Uniunii Europene au declarat miercuri că absorbția scăzută a vaccinurilor COVID-19 a devenit principala problemă în derularea campaniei de vaccinare.
Națiunile africane și-au început campaniile de vaccinare mult mai târziu decât statele mai bogate, care și-au asigurat dozele inițial limitate începând cu sfârșitul anului 2020.
În ultimele luni proviziile au crescut exponențial și multe state au probleme în a le absorbi. În Congo și Burundi, au folosit mai puțin de 20% din dozele disponibile, potrivit cifrelor ONG-ului Gavi.
„Problema pare să nu mai fie nivelul donațiilor”, a declarat ministrul de externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, într-o conferință de presă la Lyon, potrivit Reuters.
„Problema este absorbția”, a adăugat el la finalul unei reuniuni a miniștrilor UE de Sănătate și Externe, pe care a prezidat-o, din moment ce Franța deține președinția rotativă a UE.
Diplomații UE au spus că perioada scurtă de valabilitate a vaccinurilor, facilitățile de depozitare limitate, infrastructura de sănătate precară și ezitarea au fost printre principalele motive care au împiedicat vaccinarea în Africa.