România are PNRR-ul blocat și un gol de zeci de miliarde în buget. Ciucă: După un an şi jumătate în funcţie, pot spune că România are resursele prin care poate să dea consistenţă propriei rezilienţe (VIDEO)

România are PNRR-ul blocat și un gol de zeci de miliarde în buget. Ciucă: După un an şi jumătate în funcţie, pot spune că România are resursele prin care poate să dea consistenţă propriei rezilienţe (VIDEO)
Nicolae Ciucă, președintele PNL. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că la final de mandat poate spune că „România are şi resursa umană, are şi celelalte resurse prin care poate cu adevărat să dea consistenţă propriei rezilienţe”.

În vreme ce Nicolae Ciucă (PNL) laudă ”performanțele” României cu el la cârmă, PNRR-ul țării e blocat pentru că guvernanții nu vor să facă reformele, bugetul țării are o gaură de zeci de miliarde din cauza cheltuielilor mari ale statului și a încasărilor sub așteptări, iar INS a anunțat o minusculă creștere economică de doar 0,1% pe primul trimestru al acestui an. Una despre care Opoziția demonstrează, cu cifre, că nu există.

Nicolae Ciucă e mulțumit de cum a guvernat România

„Pentru că foarte curând îmi voi încheia mandatul, (…) după un an şi jumătate an în funcţia de premier, pot spune că România are şi resursa umană şi celelalte resurse prin care poate cu adevărat să dea consistenţă propriei rezilienţe, iar acest lucru s-a putut demonstra că în toate condiţiile create de acest conflict de la graniţă, cu toate problemele pe care le-a creat în energie, în inflaţie, în tot ce a însemnat lanţ logistic şi de aprovizionare şi multe altele.

Țara noastră, totuşi, a reuşit, şi o spun fără mândria păcatului biblic, să aibă o creştere economică de 4,7%, să asigurăm atragerea de fonduri europene, care a atins cea mai mare sumă, să convingem partenerii străini. (…)

Am reuşit să atragem foarte multe investiţii străine, să avem o relaţie cât se poate de onestă şi consolidată în interiorul parteneriatelor strategice”, a declarat Nicolae Ciucă, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani.

Cum arată România, de fapt, cu o guvernare PNL – PSD – UDMR, avându-l premier pe Ciucă

În fapt, România are PNRR-ul blocat și riscăm să pierdem miliarde, bani gratis de la Uniunea Europeană, pentru că guvernanții n-au fost în stare să îndeplinească două ținte din domeniul energiei și nu vor să facă reforma pensiilor speciale.

Mai mult, guvernanții au recunoscut recent, cu jumătate de gură, că există un gol în buget de aproape 5 miliarde deoarece cheltuielile statului au fost foarte mari, dar încasările sub așteptări. Cum estimarea e că această gaură va ajunge la 20 de miliarde până la finele anului, Guvernul a adoptat mai multe măsuri teoretic menite să mai reducă din cheltuieli. Specialiștii spun că sunt praf în ochi.

Mai mult, Opoziția avertizează că gaura din buget ar putea ajunge chiar la 100 de miliarde. „Acea gaură anunțată de Guvernul României, oficial de 20 de miliarde de lei, tocmai a crescut la 30 de miliarde de lei. Ca să înțelegem ce înseamnă aceste 30 de miliarde de lei, înseamnă că deficitul nu va fi 70, ci 100 de miliarde de lei. Este aproape cât tot bugetul de pensii al României. Bugetul de pensii al României este 110 miliarde lei. Statul român este într-o groapă și aici l-a adus Ciucă și continuă Ciolacu”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.

Iar Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat recent că pe primul trimestru al acestui an am o avut o creștere economică de doar 0,1%. USR spune că cifra e cosmetizată și că, în fapt, suntem pe minus. „E un pic ca la Caragiale pentru că această valoare de azi a PIB e mai mică decât cea anunțată la finele anului 2022. De fapt, avem o scădere de 0,4%. Ca să forțeze cumva o știre care să nu fie complet negativă, au anunțat o creștere de 0,1% față de o valoare din trecut pe care au revizuit-o și pe aceea în jos, ca să aibă pe ce să anunțe o creștere”, a susținut Drulă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)