România are 34 de paturi de Mari Arși, spune Alexandru Rafila: „Vor mai fi operaționalizate circa 20”

România are 34 de paturi de Mari Arși, spune Alexandru Rafila: „Vor mai fi operaționalizate circa 20”
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

România are 34 de paturi de Mari Arși funcționale, iar 24 dintre acestea sunt pentru adulți, în timp ce restul de 10 sunt pentru copii, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, luni seară, la Medika TV, potrivit G4Media.ro.

Alexandru Rafila, precizări despre paturile pentru Mari Arși

Oficialul a explicat că este vorba despre „un întreg sistem și o îngrijire de înaltă calificare” când vine vorba de tratarea marilor arși, cu boxe individuale pentru fiecare pacient.

„Lumea crede că e vorba doar de nişte paturi fizice pe care le cumperi sau nu le cumperi. Nu e vorba de paturi, e vorba de un întreg sistem şi de o îngrijire de înaltă calificare, or oameni aceştia care sunt înalt calificaţi nu pot aştepta să aibă pacient, trebuie să lucreze, ei lucrează în secţiile de chirurgie plastică şi am o foarte bună colaborare cu Comisia de chirurgie plastică”, a declarat Alexandru Rafila.

La nivel național funcționează 34 de paturi de Mari Arși, a precizat ministrul Sănătății.

„Într-o situaţie de criză sigur că trebuie să acţionezi, să ai astfel de paturi. Noi avem, în momentul de faţă, în ciuda unor informaţii false care circulă pe unele siteuri de mass-media, numărul de paturi disponibile este de 34, din care 24 pentru adulţi, 10 pentru copii. Iar în cadrul a trei proiecte pe care le-am pus în aplicare şi se construieşte acolo, la Timişoara, la Târgu Mureş şi la «Grigore Alexandrescu», vor mai fi operaţionalizate circa 20 de paturi. E vorba de clădiri individuale care vor găzdui aceste centre pentru pacienţii cu arsuri mari. Durata de execuţie a proiectelor este 26 de luni. La Timişoara a început proiectul de vreo două luni, urmează să înceapă la «Grigore Alexandrescu» şi spre sfârşitul lunii sau începutul lui octombrie, la Târgu Mureş”, a adăugat el.

Social-democratul susține că atunci când a preluat mandatul a găsit astfel de proiecte „blocate la Ministerul Sănătății”.

„Sunt proiecte care existau de foarte mulţi ani, le-am găsit blocate la Ministerul Sănătăţii. Marii deontologi care ne pigmentează viaţa de zi cu zi, când au fost la Ministerul Sănătăţii, nu au făcut absolut nimic pentru aceste proiecte. Mi se pare lipsă de moralitate continuată. Trebuie să înţelegem că lucrurile acestea nu pot fi folosite ca şi trambulină politică, dimpotrivă, cred că trebuie solidaritate şi competenţă”, a mai declarat ministrul Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`