România ar putea reveni la starea de urgență?! Explicațiile președintelui Camerei Deputaților și în ce condiții s-ar putea adopta decizia

Publicat: 14 02. 2022, 16:34
Actualizat: 14 02. 2022, 16:34
Foto: Facebook / Politia Romana

După doi ani de stare de alertă, instituită în mai 2020, România ar putea reveni la starea de urgență. Anunțul a fost făcut chiar de șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a explicat în ce condiții s-ar putea institui iar starea de urgență, având în vedere situația de la granița Rusiei cu Ucraina.

România nu ar fi pentru prima dată în stare de urgență, ultima dată când președintele a decretat stare de urgență a fost în luna martie a anului 2020, atunci când a început pandemia de COVID-19.

În ce condiții ar putea reveni România la starea de urgență

Liderul PSD, Marcel Ciolacu spune că președintele țării ar putea convoca CSAT și ar putea declara stare de urgență în România, pentru a doua oară, în cazul în care ar izbucni un conflict armat între Rusia și Ucraina.

Totodată, șeful Camerei Deputaților a ținut să precizeze că decizia îi aparține președintelui Klaus Iohannis, iar el și Florin Cîțu nu fac parte din CSAT.

„Depinde ce se întâmplă în conflictul din Balcanii de Vest. Dacă va exista un conflict zonal, presupun că președintele României, eu nu sunt în atribuții, nu fac parte nici eu, nici Florin Cîțu, președintele Camerei și al Senatului, nu facem parte din CSAT, dar presupun că va fi o discuție.Va fi un CSAT cu această temă”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Kanal D.

România, în stare de urgență în martie –mai 2020

Români a intrat pentru prima dată în stare de urgență în luna martie, în 2020, atunci când a început pandemia de COVID-19. La acel moment, președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență, pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2 la nivel național.

Ulterior, stare de urgență a fost înlocuită cu starea de alertă, în mai 2020, aceasta fiind și în prezent în vigoare, România trecând prin cinci valuri ale pandemiei. Cel care poate decreta stare de urgență în România este președintele țării.

Ce spune președintele Klaus Iohannis despre starea de urgență

Trebuie să vă avertizez că nu e momentul să ne relaxăm. În niciun caz nu e momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Toți experții, toți medicii ne spun că evoluția epidemiei depinde de modul în care respectăm indicațiile autorităților. Dacă respectăm indicațiile, evităm contactul și așa mai departe, e posibil să nu avem o creștere foarte mare. Altfel, e posibil să ajungem în scenarii cum am văzut în țările menționate.

E clar că nu suntem încă la vârful epidemiei și în niciun caz nu e momentul să ne relaxăm. Să fim atenți, să nu fim panicați și să respectăm indicațiile autorităților. (…) Trăgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență.

Am cerut Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în decret. Săptămâna acesta elaborăm textul, iar la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret, prin care voi prelungi starea de urgență cu încă o lună.Această perioadă este absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control”, declara președintele Iohannis, în 6 aprilie.