Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a anunțat că România ia în calcul mutarea speciei de gândac Morimus Funereus de pe traseul viitoarei Autostrăzi Sibiu-Pitești, în condițiile în care insecta ar fi pusă în pericol de lucrările de construcții, potrivit G4Media.ro.
Demnitarul a explicat că mutarea insectei, ce ar putea fi afectată, se poate face cu ajutorul unor tehnologii bazate pe utilizarea feromonilor (substanțe chimice produse de insecte și animale, similare hormonilor), tehnologii utilizate și de Germania în situații similare.
Cazul gândacului croitor care pune piedici Autostrăzii Sibiu-Pitești a stârnit o amplă controversă în spațiul public. Documentul prin care Comisia Europeană a cerut un raport mai amănunțit privind protejarea acestei specii de gândac a fost făcut public de fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc. (Detalii AICI)
Acesta însă este acuzat de actualul ministru, Lucian Bode, că nu a ținut legătura cu specialiștii de la Comisia Europeană și nu a trimis la timp documentele necesare pentru aprobarea finanțării. Cum problema infrastructurii din România este atât de stringentă, comunitatea silvicultorilor și pădurarilor s-a autosesizat și se declară revoltată de această falsă controversă. Gândacul de fag și de stejar nu este o specie rară și nici nu este indispensabil pentru pădure.
B1.RO a vorbit cu administratorul Comunității Forestierilor, Cătălin Tomescu, care a explicat de ce aceste cerințe sunt pură birocrație și construcția autostrăzii nu amenință această specie des întâlnită în țara noastră. (Detalii AICI)