România a obținut sprijin financiar de la chinezi pentru transporturi, agricultură și energie

România a obținut sprijin financiar de la chinezi pentru transporturi, agricultură și energie
Foto: presidency.ro

România a obținut sprijin de la chinezi pentru derularea a cinci proiecte de investiții chinezeşti în România, a anunţat şeful Executivului, la sfârșitul vizitei în China. Cele cinci proiecte sunt în domeniul transporturilor, agriculturii și al energiei.

Detaliile investițiilor chineze în România urmează să fie stabilite în luna octombrie, la nivel de miniștri. Centura Bucureștiului și Canalul Dunăre-București sunt primele proiecte de infrastructură în care chinezii se vor implica. Pe viitor sunt aşteptaţi şi în parteneriat public-privat la construcţia autostrăzilor Sibiu-Piteşti şi Comarnic-Braşov dar şi pe tronsoanele autostrăzii Transilvania.

„În ce privește infrastructura de transport, este o prioritate majoră a Guvernului pe care-l reprezint, pentru a putea pune în valoare aceste avantaje: agricultură, turism, energie. Modernizarea infrastructurii este o condiție fundamentală”, a declarat Emil Boc.

Agricultura este un alt domeniu în care chinezii s-au arătat decişi să investească, iar canalul Siret-Bărăgan este una dintre oportunităţile prin care se va crește randamentul acestui sector.

„Din punct de vedere al agriculturii, România are capacitatea de a produce hrană pentru 80 de milioane de oameni. Este un canal extrem de eficient pentru derularea investiţiilor şi care nu a fost suficient fructificat nici de investitorii români nici de investitorii străini”, a mai spus premierul.

În ceea ce privește investițiile din domeniul energetic, s-a obținut sprijin politic pentru investiții la reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă dar și pentru viitoarea hidrocentrală de la Tarnița-Lăpuștești. Totodată, premierul a declarat că sunt discuţii avansate privind crearea unei linii aeriene directe între Bucureşti şi Beijing.

Totodată una dintre cele mai mari companii din domeniul extracţiei cărbunelui din China intenţionează să investească în modernizarea sistemului extractiv al cărbunelui din Valea Jiului.

Emil Boc: Modernizarea infrastructurii este o prioritate fundamentală

Embed: " />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`