România susține ferm integritatea teritorială a Ucrainei și susține și aspirațiile sale de a deveni membru al comunității europene și euro-atlantice, a declarat marți președintele PNL, Florin Cîțu, care a amintit de discursul pe care l-a susținut cu ocazia Summitului Platforma Crimeea, în vara anului 2021.
Mesajul liberalului vine în contextul în care Ucraina a fost invadată de forțele militare ale Federației Ruse și luptă eroic, pe mai multe fronturi, pentru a respinge ofensiva Moscovei.
„Este o plăcere să fiu la Kiev și să iau parte la acest eveniment important pentru Ucraina, precum și pentru comunitatea internațională. Folosesc acest prilej pentru a anunța că România se alătură astăzi Platformei Internaționale Crimeea. Așa cum știți, România a fost și va continua să fie un susținător ferm al suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei. În același timp, România rămâne ferm angajată să implementeze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeei de către Federația Rusă. România sprijină aspirațiile Ucrainei de a deveni un membru al comunității europene și euroatlantice. România a fost primul stat membru al UE care a ratificat Acordul de Asociere între UE și Ucraina. Totodată, Summitul NATO desfășurat la București a recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni un membru al Alianței atunci când condițiile vor fi întrunite”, declara liderul PNL, în limba engleză.
România știe, din propria sa experiență, că a atinge asemenea obiective impune viziune, o susținere publică solidă și voință politică, explica Florin Cîțu.
„Ca țară-vecină și partener al Ucrainei, încurajez în mod ferm conducerea politică a Ucrainei să accelereze reformele economice și sociale necesare astfel încât să atingă transformarea democratică a societății și prosperitatea sa pe termen lung”, adăuga liberalul.
El atrăgea atenția și cu privire la provocările și amenințările din regiunea Mării Negre.
„Aceste provocări pot fi abordate doar prin răspunsuri principiale și consistente, prin întărirea rezilienței noastre și prin aprofundarea cooperării noastre. Cel mai eficient răspuns pe care îl putem oferi este să întărim democrațiile, să respectăm drepturile și libertățile de bază pentru fiecare cetățean, (…) să asigurăm buna funcționare a instituțiilor publice și statul de drept. Împotriva provocărilor comune trebuie să dăm dovadă de solidaritate și să încurajăm dialogul și cooperarea”, mai spunea Florin Cîțu.