”România 2030” – un nou proiect de țară. Numeroase personalități s-au unit pentru a pune bazele „Saltului Istoric al României”: „Vrem să retrezim energiile amorțite ale națiunii!” (VIDEO)
Mai multe personalități publice au lansat un nou proiect de țară – Platforma ”România 2030” – prin care doresc să contribuie la un Nou Contract economic, social, de sustenabilitate și democratic pentru Romania. Inițiatorii vor ca statul român să realizeze un salt istoric de dezvoltare, să devină responsabil, transparent, să colaboreze cu mediul economic și scoietatea civilă, totul în vederea progresului și binelui comun. De asemenea, ei mai vor ca românii să-și recapete încrederea în ei și în țara lor și să acționeze împreună. Acestui demers i s-au alăturat deja numeroși experți, academicieni și antreprenori.
Despre proiectul ”România 2030”
„Proiectul ”România 2030” își propune să contribuie la un Nou Contract economic, social, de sustenabilitate și democratic pentru Romania. Renegocierea rolului statului, a contractului economic, democratic și social la noi acasă va trebui să meargă mână în mână cu renegocierea rolului nostru în Occident. În centrul acestuia și nu la periferie! Co-decident și nu spectator pasiv! Autor, nu învățăcel care scrie după dictare. Saltul Istoric al României merge mână în mână cu transformarea profundă a Europei și a lumii. Loiali alianțelor și parteneriatelor noastre, mândri de ele, vrem să le dăm, prin contribuția noastră specifică, mai multă profunzime, un conținut și un sens de destin comun”, susțin inițiatorii.
Platforma are deja filiale în Cluj, Londra, Bruxelles, Milano și Washington și sediul central în București.
Platforma de dezbatere socială ”România 2030” are parteneri puternici în rândul organizațiilor internaționale precum Fundația Freidrich Ebert, Atlantic Council, dar și parteneriate cu universități: Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara.
„Proiectul ”România 2030” își propune să reunească oamenii și ideile care pot contribui la Saltul Istoric al României. Bazat pe soluții și acțiuni concrete și nu pe lozinci sau populisme ieftine, proiectul își propune să inspire elitelor politice, economice, academice și culturale din țară, din masiva diasporă românească și din mediile internaționale curajul de a imagina un alt viitor. Să gândim cu mințile noastre, cu plusurile și minusurile noastre, pe măsura realităților, culturii și valorilor noastre” – mai transmit inițiatorii proiectului.
Aceștia își propun o transformare a statului, așa încât acesta să se adapteze ușor la cerințele viitorului, ținând cont de binele comun și fiind responsabil, transparent și eficient.
Statul român ar trebui să fie antreprenorial și strateg, să colaboreze cu mediul economic și societatea civilă, spre binele tuturor, și să servească cetățenilor români și interesului național.
„Proiectul ”România 2030” nu este un proiect politic în sens îngust, menit să legitimeze vreo persoană sau formațiune politică, ci un accelerator de idei și soluții, o platformă de întâlniri și dezbateri și o mișcare socială și intelectuală în care sunt testate si validate soluții inovative și scenarii alternative, de nuanțe ideologice diverse, menite să informeze și să șlefuiască un set de opțiuni transformatoare pentru decidenții politici, economici și actorii din societate”.
Inițiatorii doresc o țară în care oamenii își acceptă slăbiciunile și învață din greșeli, iar națiunea în ansamblu se trezește din amorțire și acționează spre binele comun. E nevoie ca românii să-și recapete încrederea în ei înșiși și în țara lor.
Obiectivele platformei ”România 2030”
„În premieră, Proiectul România 2030 va reprezenta un efort de codesign, o amplă conversație în societate și nu un simplu import de idei, o migrațiune de soluții dinspre Occident către centrul și sud-estul Europei. Ne propunem să atragem, în acest efort conjugat, cele mai bune minți, lideri și instituții din țară, din diaspora, din regiune și din lumea occidentală.
Prin rețeaua New Economy Trust (NET), cu sprijinul Fundației Friedrich Ebert, reunim deja unii dintre cei mai buni economiști și specialiști în dezvoltare accelerată și sustenabilă, în competitivitate, în capital uman și transformare instituțională.
În acest eforrt de reclădire, inițiatorii proiectului caută parteneriate cu bărbații și femeile pentru ca, împruenă, să pună bazele „unei Românii renăscute, ambițioase și de succes pentru anii și deceniile viitoare. Care să asigure securitate, libertate și prosperitate tuturor românilor. Să elimine decalajele istorice de dezvoltare din interiorul țării și dintre noi și Occidentul dezvoltat. Să facă din România unul dintre actorii și câștigătorii Marii Transformări, și nu victima acesteia”.
Nume implicate în proiectul ”România 2030”
Din echipa executivă a platformei fac parte Ioana Mateș (Președinte), Camelia Crișan (Director Executiv) și Clara Volintiru (Coordonator Științific).
În Consiliul Consultativ sunt: Bogdan Belciu, Cristiana Uzună, Adrian Curaj, Cosmin Dobran, Marius Luican, Marius Profiroiu și Radu Puchiu.
Susținătorii acestei platforme provin din domenii diverse precum administrația publică, sănătate, patronate, diplomație sau jurnalism. Printre ei se numără: Ciprian Necula, Dana Deac, Dan Luca, Augustin Jianu, Dumitru Borţun, Radu Soviani și Ovidiu Lipan Țăndărică.
Joi, la Cluj-Napoca, a și avut loc dezbaterea ”Criza inegalităților de dezvoltare. Cum transformăm creșterea economică în bunăstare socială”, eveniment organizat de Fundația Friedrich Ebert și Asociația România 2030.
Mai multe despre platforma ”România 2030” AICI.