Robert Sighiartău (PNL): PMP, prima opțiune pentru o alianță. A fost un partener loial și suntem din aceeaşi familie europeană
Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, a declarat, marți, că liberalii îşi doresc o alianţă anti-PSD pentru formarea noului Guvern, iar discuțiile în acest sens vor începe după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Liberalul a făcut apoi o referire la o declarație a sa anterioară, în care explicase de ce preferă mai degrabă o colaborare cu PMP, în locul USR-PLUS. Sighiartău a mai susținut că și UDMR poate fi inclusă în această ecuație, dar e nevoie de discuții serioase pentru că „această alianţă trebuie făcută în jurul unor obiective de reformă”.
Robert Sighiartău, despre formarea noului Guvern și relația PNL cu PMP și USR-PLUS
„Am fost întrebat la o emisiune de la TVR dacă prima opţiune este PMP pentru alianţă. Am spus că da, din mai multe motive. 1: pentru că PMP a fost un partener loial la guvernare în acest moment, şi 2 – pentru că facem parte din aceeaşi familie europeană. E natural, şi e o cutumă în PPE să stai la aceeaşi masă. Intenţiile mele şi discuţiile pe care le-am mai avut au fost foarte clară. Ne dorim o alianţă anti-PSD. Nu a fost o excludere a USR-PLUS din această discuţie”, a declarat Robert Sighiartău, pentru Adevărul.
Acesta a mai precizat că UDMR e parte din ecuație, dar e nevoie de discuții mai ample: „Ştim ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile. Această alianţă trebuie făcută în jurul unor obiective de reformă”.
Sighiartău a mai afirmat că, deocamdată, nu au avut loc discuții între partide despre o eventuală împărțire a ministerelor deoarece alegerile parlamentare nici n-au avut loc încă: „După 6 decembrie ne vom aşeza la discuţie cu partenerii anti-PSD”.
Unii liberali ar prefera o colaborare cu PMP la guvernare, în detrimentul USR-PLUS
Pe 10 noiembrie, Robert Sighiartău declara, într-un interviu pentru TVR 1, că, dintre PMP și USR, ar alege să intre la guvernare alături de partidul lui Eugen Tomac.
„PMP, la fel ca PNL, se află în familia europeană PPE. Avem aceleași valori creștin-democrate. Românii trebuie să știe că, în acest moment, PMP și PNL dețin doar 27% din Parlament, motiv pentru care nu s-au putut face schimbări structurale, deși ne-am dorit”, afirmase secretarul general al PNL, la acea vreme.
O poziție similară a avut și Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL.
„Variantele le va da matematica electorală de după 6 decembrie. Preşedintele Orban a declarat, ca şi alţi lideri ai partidului, în repetate rânduri, că prioritatea noastră este să facem un Guvern împreună cu partidele care ne sunt colege în PPE, aici mă refer la PMP şi UDMR, iar în ipoteza în care nu există suficientă reprezentativitate pentru obţinerea majorităţii, indiscutabil, intră în discuţie şi USR PLUS. (…) Cred că e o chestiune firească, pe linie europeană și doctrinară”, a declarat, la rândul său, Daniel Fenechiu.