Deputatul PNL, Robert Sighiartău, a vorbit în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Gabi Mihai despre planul privind măsurile pentru reducerea deficitului bugetar.
Robert Sighiartău a precizat că trebuie luate măsuri cât mai mai repede, “altfel, la anul, situația va fi și mai gravă. Efectele le vom resimți cu toții”, inclusiv mediul privat.
Sighiartău a fost întrebat cum ar arăta acest plan de măsuri.
“Planul poate arăta foarte bine, numai că planul trebuie să fie și aprobat și acceptat de către prim-ministru, pentru că domnul ministru de Finanțe, domnul Boloș, a mai avut propuneri și inclusiv anul trecut, când a fost pachetul fiscal respective, în care se promiteau reduceri de personal, de cabinete, de directori și așa mai departe, lucru care, de fapt, nu s-a întâmplat, s-a prorogat și s-au făcut modificări peste modificări. Un lucru e clar.
În primul rând, trebuie tăiate cheltuielile statului, cheltuieli care sunt mult prea mari. Risipa statului român de la companii naționale publice, care nu sunt de interes strategic, care sunt găuri negre, unde se duc banii românilor și pe care îi susține statul și românii prin taxe, până la agenții și alte structuri care sunt pline de oameni, de relații, de pile și de alte genuri de acestea de fenomene. Deci e clar că trebuie luate astfel de măsuri pentru că altfel, sigur, eu știu că Partidul Social Democrat va încerca prin diferite metode și explicații să vină cu un impozit progresiv, să vină cu diferite taxe pentru cei care, vezi Doamne, sunt bogați, să-i ostracizeze pe cei care muncesc, dacă ești bogat, ești rău, deci știm tacticile astea. Însă, un lucru e clar, în acest moment și Comisia, dar mai ales realitatea fiscală, ne arată că trebuie luate măsuri, iar aceste măsuri trebuie luate cât mai repede pentru că altfel, la anul, situația va fi și mai gravă. Împrumututile vor fi la dobânzi mai mari și efectele le vom resimți cu toții, și mai ales mediul privat, care aduce, până la urmă, la stat venituri”.
Robert Sighiartău a vorbit și despre deficitul bugetar din primele 6 luni ale anului și a fost întrebat cum s-au cheltuit acei bani.
“Statul este supradimensionat, avem deficite la toate bugetele mari, de pensii, de sănătate și asta, de fapt pune presiune foarte mare pe buget. Ne pune să ne împrumutăm și pentru a plăti datoriile din urmă și atunci dobânzile sunt extrem de mari și se rostogolesc aceste dobânzi, aceste datorii, din ce în ce mai mare, acest bulgăre creste”.
Deputatul PNL a fost chestionat dacă din 2025 vor crește impozitele.
“Aici depinde foarte mult de cine va fi la guvernare, ce măsuri se vor lua, pentru că aici sunt 2 gândiri. Gândirea PSD-ului, care este mai socialistă și se gândește totdeauna la cei care sunt dependenți de stat, și există gândirea reformistă, care înseamnă reduceri de cheltuieli, înseamnă reforma administrative, care ar duce la o reducere de cheltuieli mare, înseamnă o regândire a statului român și a instituțiilor, înseamnă digitalizare, clar, astfel încât, într-adevăr, oamenii aceia să nu mai trebuiască să fie la birouri, dacă chiar avem digitalizare și avem, vorba aia, robot sau programe, care se ocupă de nevoile cetățenilor. Deci de aici începe discuția.
Numai că PSD-ul are un electorat preponderent dependent de stat, de la anumiți bugetari, la asistați social, la oameni care sunt legați, cumva, ombilical de stat. Și atunci sigur că totdeauna a fost discuția asta că ei nu vor să taie, ceea ce s-a văzut și anul trecut. Pachetul fiscal a intrat în vigoare, oamenii de afaceri au plătit mai mult, însă statul a mai angajat încă 5000 de oameni sau 11.000, nu a tăiat”.