Risc de infringement. Comisia Europeană cere „insistent” României să modifice transpunerea celei de-a cincea Directive privind combaterea spălării banilor

Publicat: 18 07. 2022, 22:52
Sursa foto: Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Comisia Europeană a trimis un aviz motivat autorităţilor de la Bucureşti, pentru că acestea nu au transpus corect în legislația României cea de-a cincea Directivă europeană privind combaterea spălării banilor.

Ce prevede Directiva europeană

Directiva respectivă cere statelor membre UE să se asigure că entităţile corporative şi alte entităţi juridice înregistrate pe teritoriul lor obţin şi deţin informaţii adecvate, corecte şi actualizate cu privire la beneficiarul lor real, inclusiv detaliile intereselor generatoare de beneficii deţinute.

Ea a fost adoptată dat fiind că transparența are un rol foarte important în lupta împotriva spălării banilor şi a finanţării terorismului.

Ce a greșit România în implementarea Directivei privind combaterea spălării banilor

Oficialii europeni au constatat, însă, că actele normative adoptate de Parlamentul şi Guvernul de la București au scutit mai multe categorii de entităţi corporative şi alte entităţi juridice de obligaţia de a-şi declara beneficiarii reali în registrul central. Aceste scutiri nu sunt incluse în Directivă.

„Lacunele legislative dintr-un stat membru afectează UE în ansamblul său. Din acest motiv, normele UE trebuie puse în aplicare şi aplicarea lor trebuie supravegheată în mod eficient, pentru a se combate criminalitatea şi a se asigura protecţia sistemului nostru financiar. România are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare.

În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz”, a transmis Comisia Europeană, într-un comunicat.

Probleme sunt și cu transpunerea Directivei europene privind avertizorul de integritate.