Reuters: Grecii au miliarde de euro ascunși sub saltea, în dulapuri și în lăzi

Publicat: 25 05. 2012, 17:54
Grecii au miliarde de euro ascunşi în case, prin dulapuri, lăzi frigorifice, sub podea sau sub saltea, din cauza neîncrederii în stabilitatea băncilor, devenind ținte perfecte pentru hoţi, informează...

Grecii au miliarde de euro ascunşi în case, prin dulapuri, lăzi frigorifice, sub podea sau sub saltea, din cauza neîncrederii în stabilitatea băncilor, devenind ținte perfecte pentru hoţi, informează Reuters.

Poliția elenă a avertizat că hoții se orientează mai nou către locuințele oamenilor obișnuiți, unde riscul să fie prinși este mai redus și unde găsesc de obicei sume mari de bani, retrase de oameni din condurile de economii de frica unei prăbușiri a sistemului bancar.

Mulţi oameni au retras banii din bănci temându-se de un colaps financiar şi îi poartă cu ei sau îi ascund în case. Cerem insistent populaţiei să aibă încredere în sistemul bancar, să lase banii în bănci, sau cel puţin într-un loc sigur, şi să nu-i ascundă în case. Totodată, populaţia trebuie să-şi ia măcar cele mai simple măsuri de siguranţă în privinţa locuinţelor. Unii oameni nici măcar nu-şi încuie uşile şi ferestrele„, au declarat surse din cadrul poliției.

Criza datoriilor suverane a prelungit recesiunea Greciei, pentru al cincilea an consecutiv. Rata șomajului în rândul tinerilor a urcat la circa 50% şi ar putea conduce la excluderea ţării din zona euro.

În ultimii doi ani, grecii au scos din bănci peste 72 miliarde de euro, aproximativ 7.000 de euro pentru fiecare locuitor al ţării.

Potrivit jurnaliștilor de la Reuters, practica ascunderii banilor are o vechime comparabilă cu cea a Greciei. În această țară există numeroase situri arheologice unde sunt găsite cantităţi mari de monezi, drahme de argint, ascunse de grecii antici din cauza năvălitorilor.

Ascunderea bunurilor de valoare, cantităţi mai mari sau mai mici de monezi din aur, argint şi chiar bronz, a fost foarte răspândită în antichitate, mai ales în timp de război, criză sau dificultate. Câteodată cel care ascundea banii murea şi astfel au ajuns până în vremurile noastre, îngropaţi în pământ, ascunşi în ziduri, în vase mici sub podele sau în săculeţi din piele„, a declarat George Riginos, membru al Asociaţiei Arheologilor Eleni. 

Jurnaliștii norează cu ironie că viitori arheologi ar putea descoperi unele din „comorile” ascunse în timpul crizei din 2012.
     
Un bancher povestește cum o familie din Rhodos a mers recent la o sucursală locală încercând să afle ce sumă de bani retrăsese un membru al familiei înainte de a muri. Se pare că persoane respectivă își retrăsese toate economiile înainte de deces și nimeni nu știa unde pusese acesta banii. Familia defunctului a dărâmat chiar pereţii casei unde a locuit acesta pentru a găsi bani, însă fără rezultat.