Reuters: Comisia Europeană va prezenta un plan de 195 de miliarde de euro pentru a opri importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027

Publicat: 12 05. 2022, 23:57
Ursula von der Leyen: „Războiul creat de Kremlin ameninţă securitatea alimentară în întreaga lume”. Sursa foto: Hepta

Comisia Europeană intenționează să dezvăluie un plan de 195 de miliarde de euro pentru a opri importul de combustibili fosili din Rusia până în 2027, combinând o lansare mai rapidă a energiei regenerabile și accelerând investițiile în energie cu trecerea la aprovizionarea cu gaze alternative, arată proiectele consultate de Reuters.

Planul Comisiei Europene pentru a renunța la gazele rusești

Proiectele de măsuri, care s-ar putea modifica înainte de a fi publicate săptămâna viitoare, includ o combinație de legi ale UE, scheme neobligatorii și recomandări pe care guvernele naționale le-ar putea lua în considerare, inclusiv prin revizuirea planurilor privind  recuperarea post-pandemie, așa numitul PNRR.

Comisia se așteaptă ca măsurile să necesite 195 de miliarde de euro în investiții, pe lângă cele deja necesare pentru a îndeplini obiectivul climatic al blocului pentru 2030, care ar contribui la reducerea facturilor Europei pentru importurile de combustibili fosili.

Pentru a aplica planurile, Bruxelles ia în considerare propunerea de ținte mai ridicate pentru energia regenerabilă și eficiența energetică, potrivit proiectelor de propuneri.

Obiectivele aflate în discuție includ o țintă pentru o cotă de 45% a energiei regenerabile până în 2030, înlocuind propunerea actuală de 40% și o reducere cu 13% a consumului de energie la nivelul UE până în 2030.

Printre alte propuneri s-ar număra modificările aduse legislației UE pentru a accelera termenele limită de autorizare pentru unele proiecte de energie regenerabilă și noi scheme UE pentru a porni o lansare la scară largă a energiei solare și pentru a reconstrui industria de producție solară a Europei.

Bruxelles-ul va schița, de asemenea, planuri de a produce 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil până în 2030 și de a importa alte 10 milioane de tone, susținute de legislația care definește tipurile de hidrogen care pot fi considerate regenerabile.

UE va sublinia, de asemenea, potențialul de a crește importurile de gaz natural lichefiat din țări precum Egipt, Israel și Nigeria, plus infrastructura necesară pentru a înlocui importurile de gaze rusești.

Efectele sancțiunilor impuse de Vladimir Putin

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că filialele germane ale Gazprom au încetat să mai primească gaze din Rusia de ieri, dar piața permite compensarea acestui fapt.

„Aseară, în jurul orei 22.30, Putin a publicat un decret conform căruia întreprinderile europene sunt supuse sancțiunilor. În Germania, Gazprom și filialele sale nu mai primesc gaze din Rusia”, a declarat Habek joi, vorbind în Bundestag, scrie interfax.

Potrivit acestuia, lucrătorii germani din domeniu „monitorizează situația și s-au pregătit pentru această situație”. „Piața poate compensa lipsa aprovizionării cu gaz din Rusia”, a spus el.