Președintele Klaus Iohannis a susținut în cadrul Conferinței Extraordinare a Consiliului European, în format de videoconferință, că este nevoie de ”o abordare coordonată și unitară la nivel european” în privința creării unui certificat de vaccinare. Șeful statului susține că acest document ar trebui să fie folosit pentru scopuri medicale.
Unul dintre principalele subiecte care s-au aflat pe agenda discuțiilor purtate de liderii europeni s-a referit la coordonarea UE în contextul pandemiei de coronavirus.
”În intervenția pe care a avut-o, Președintele României a făcut referire la concluziile care se desprind ca urmare a procesului de gestionare a pandemiei de COVID-19 de la debutul acesteia, în urmă cu un an și până în prezent. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a apreciat eforturile Comisiei Europene pentru gestionarea pandemiei, în ceea ce privește achiziționarea și distribuția vaccinurilor, de a asigura funcționarea Pieței Interne a Uniunii, de a prezenta inițiative menite să consolideze reziliența UE în domeniu, precum cea recentă privind Incubatorul HERA – anticipând împreună amenințarea variantelor de COVID-19”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.
În ceea ce privește procesul propriu-zis de vaccinare, șeful statului a apreciat că evoluțiile sunt pozitive, iar imunizarea populației se încadrează în ritmul planificat, ”în ciuda unor întârzieri în livrarea vaccinurilor și a unor ritmuri diferite în statele membre”.
”Pe de altă parte, Președintele Klaus Iohannis a semnalat faptul că, la nivelul UE, nu s-a reușit implementarea unei abordări comune în ceea ce privește unele măsuri luate în pandemie, precum restricțiile impuse, care diferă semnificativ de la un stat membru la altul, în ceea ce privește controlul frontierelor sau asigurarea liberei circulații a mărfurilor și persoanelor”, se mai menționează în comunicat.
Cât privește subiectul certificatelor de vaccinare, Klaus Iohannis ”s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue”.
De asemenea, șeful statului a subliniat necesitatea operaționalizării cât mai rapide a mecanismului european de donare a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terțe, context în care Iohannis a menționat sprijinul acordat de România Republicii Moldova, constând în donarea a 200.000 de doze de vaccin, într-o primă etapă urmând să ajungă în statul vecin o tranșă de 20.000 de doze.
Totodată, în perspectiva unei crize similare care ar putea apărea în viitor, președintele ”a susținut necesitatea îmbunătățirii arhitecturii europene în domeniu cu scopul de a contribui la consolidarea Uniunii Europene” și ”a pledat pentru îmbunătățirea structurilor și mecanismelor existente pentru o mai bună protecție, prevenire, pregătire și răspuns la nivelul UE în cazul unor pericole care vizează sănătatea umană”.