Retrospectiva Guvernului Cioloş, la şase luni de mandat: Crize în sănătate, patru miniştri plecaţi şi promisiuni neonorate (VIDEO)

Publicat: 17 05. 2016, 10:27
foto: radu-tudor.ro

Guvernul Cioloş a trecut de primele şase luni de mandat, iar bilanţul nu este un motiv de laudă pentru executiv.

Crize în sănătate, patru miniştri plecaţi şi promisiuni neonorate sunt câteva din capitolele bifate la Palatul VictoriaPe 17 noiembrie 2015 guvernul condus de Dacian Cioloş a fost învestit cu voturile PSD, PNL, UNPR, UDMR şi ale minorităţilor naţionale, în timp ce ALDE şi PMP nu au susţinut Cabinetul tehnocrat, arată B1 TV.

Retrospectiva Guvernului Cioloş, la şase luni de mandat: Crize în sănătate, patru miniştri plecaţi şi promisiuni neonorate

#DIRECT_ONE_k8e9fg#

De la preluarea mandatului de premier, Cioloş a trecut prin mai multe crize, niciuna rezolvată pe deplin. Criza bebeluşilor infectaţi a fost prima căreia guvernul a trebuit să îi facă faţă. Cu trei copii morţi şi niciun vinovat şi cu sura bolii rămasă încă o eigmă, executivul a bifat un prim esec.

A venit apoi scandalul alegerilor în două tururi. O promisiune făcută de Dacian Cioloş şi neonorată. Iniţial, în programul de guvernare trimis Parlamentului odată cu lista miniştrilor, Cioloş a menţionat ca prioritate alegerea primarilor în două tururi de scrutin. După runda de negocieri cu grupurile parlamentare, alegerea primarilor în două tururi de scrutin au fost eliminate din varianta finală a programului de guvernare.

De asemenea, Cioloş a refuzat ulterior să emită o ordonanta sau sa isi răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

A venit apoi scandalul hexi Pharma. Cu un premier indecis şi căruia îi e frică să pună piciorul în prag, fostul ministru al sanatatii Achimas Cadariu a amanat o hotarare trei saptamani de zile. Abia apoi au inceput controalele şi urmăririle penale. Însă spitalele au fost la un pas de a intra in colaps in lipsa dezinfectantilor. De altfel, Achimas Cadariu a fost cel de al patrulea ministru plecat din cabinetul Cioloş.

Primul demisionar a fost ministrul Muncii, Ana Costea, care s-a poziţionat în dezacord cu premierul Cioloş, după ce a ameninţat că îşi va depune mandatul dacă nu se va ţine cont de părerea sa cu privire la proiectul de ordonanţă privind salarizarea bugetarilor. Următorul minister care a rămas fără lider a fost cel al Fondurilor Europene.

La scurt timp după demisia Anei Costea, la 25 aprilie, Aura Răducu a demisionat la solicitarea premierului, nemulţumit de activitatea acesteia. Pe 27 aprilie, pe fondul scandalului de la Opera Naţională, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, anunţa, pe pagina sa de Facebook, că demisionează. Ulterior, depunerea mandatului a fost amânată, în urma unei discuţii cu premierul.

O scrisoare a lui Alexandrescu către Grupul pentru Dialog Social a dus însă la tensionarea relaţiei dintre cei doi. Scrisoarea conţinea acuzaţii grave la adresa unor colegi din guvern, Alexandrescu menţionând că s-a pronunţat în favoarea retragerii titlurilor de doctor în cazul mai multor plagiate, ceea ce i-a adus admonestări din partea miniştrilor implicaţi.