Reţea de spionaj industrial româno-rusă, anihilată de DIICOT: Cetățean rus, prins pe Aeroportul Otopeni cu documente clasificate

Publicat: 26 10. 2012, 11:21

Mai mulți cetățeni ruși și români sunt cercetați pentru divulgarea unor afacerişti din Federaţia Rusă a unor informaţii clasificare despre mai multe zăcăminte de cupru şi metale rare din ţara noastră, anunță procurorii DIICOT.

Într-un comunicat de presă transmis vineri, autoritățile precizează că se efectuează cercetări faţă un grup infracţional, constituit din persoane având cetăţenie rusă şi română.

„În fapt, s-a reţinut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona MOLDOVA NOUĂ, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul “SUVOROV””, se mai arată în comunicat.

Procurorii DIICOT mai precizează că efectuează verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial,  urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse masurile legale în cauză.

În comunicat se mai menționează că, la data de 19 octombrie 2012, învinuitul O.M., 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor MOLDOVA NOUĂ şi SUVOROV.

Într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, fostul director al SIE, Cătălin Harnagea, a declarat că nu consideră acest caz ca fiind unul de spionaj, ci pur și simplu o infracțiune.

„Cred că este mult spus caz de spionaj, este caz de infracțiune al unei persoane care nu a știut care sunt legile și a preferat, într-un interes personal, să le dea altei persoane.După părerea mea, având în vedere că este vorba de minereu de cupru, oricum aceste informații nu ar trebui să fie secrete, oriunde în lume e xistă informații despre depozite care pot fi cumpărate. Dacă suntem interesați să vindem acest depozite, trebuie să fie oferite deschis celor interesați”, a declarat Harnagea.

Spionaj în România, în industria cuprului

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />