Președintele Iohannis, după discuția cu guvernatorul Isărescu: Vom avea un deficit mai mare decât cel estimat, care trebuie finanțat. Am găsit soluții pentru revigorarea economiei (VIDEO)

Publicat: 08 05. 2020, 10:11
Foto: presidency.ro

Președintele Iohannis a convocat, la rândul său, o ședință în care vor fi analizate diverse măsuri pentru revigorarea economiei. La fel ca discuția de la Guvern, cea de la Președinție va avea loc tot vineri. Totuși, spre deosebire de evenimentul de la Palatul Victoria, unde vor participa doar membrii cabinetului, la Cotroceni șeful statului îl așteaptă și peMugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

LIVE TEXT cu principalele declarații făcute de președintele Klaus Iohannis

Am avut o discuție destul de lungă și am reușit nu doar să atingem temele importante, ci chiar să venim cu soluții foarte bune. Am discutat, evident, situația economică, situația bugetului, situația generală. Ne-am concentrat în această discuție, în partea după introducere, pe două teme. E clar că vom avea un deficit mai mare decât a fost plănuit inițial, la începutul anului, iar acest deficit trebuie finanțat.

Am avut o discuție foarte bună pentru a vedea ce măsuri sunt fezabile, ce măsuri se impun pentru revigorare economică. Spun, intenționat, revigorare economică, pentru că în România nu putem să vorbim de o repornire a economiei. Noi n-am oprit-o niciodată. Economia României nu a fost oprită. Au fost anumite sectoare care au fost oprite, însă în ansamblu nu am avut o astfel de măsură.

Ceea ce ne dorim cu toții e să avem o finanțare bună pentru deficit, ca să nu fie nevoie de măsuri suplimentare de austeritate. Este nevoie de măsuri foarte coerente, care ne permit să încurajăm această economie, care este, în momentul de față, într-o situație specială, într-o situație de criză. Am găsit soluții pentru toate.

Avem programe, avem soluţii pentru finanţarea deficitului, pentru revigorarea economică şi credem că dacă facem lucrurile aşa cum trebuie, atunci avem şanse bune să îşi revină economia românească şi să ieşim destul de repede din situaţia total neplăcută, din situaţia de criză în care ne găsim acum

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

România intră în stare de alertă din 15 mai, anunța președintele Iohannis

Președintele României a anunțat deja că, în 15 mai, va fi instituită stare de alertă la nivel național și, cu această ocazie, vor fi relaxate o serie de restricții. Totuși, spunea șeful statului, multe dintre măsurile menite să limiteze răspândirea COVID-19 vor rămâne în vigoare și după această dată.

„Vor rămâne foarte multe restricții în vigoare. Nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte trei. Nu vom putea, o vreme destul de bună, să ieșim, de exemplu, la restaurant sau la mall. Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios. Aceste lucruri, sigur, vor fi încă detaliate. În majoritatea unităților, fie ele comerciale sau economice, sau de stat, la ușă va fi cineva care ne măsoară temperatura, să nu permitem accesul persoanelor bolnave, fiindcă ele reprezintă un risc. (…) Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an. Nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane adunate într-un loc. Știu că sunt mulți care își doresc, de exemplu, să se reia competițiile sportive. Dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori”, declara președintele Iohannis.

Tot atunci, el a explicat că e „foarte conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă, le-a fost greu să își reducă viața într-un fel total neașteptat. Eu sunt foarte conștient că medicilor le-a fost extrem de greu, că personalului medical i-a fost extrem de greu și îi este în continuare, dar împreună am obținut aceste rezultate. Repet, pericolul nu a trecut. Este nevoie în continuare de maximă atenție. Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în niciun caz că revenim la viața noastră normală, pe care am avut-o înainte de epidemie. Deci, 15 mai, dragii mei, nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală, așa cum o știm noi de dinainte de pandemie”.

Peste 14.000 de cazuri confirmate de COVID-19 la nivel național. Aproape 4 milioane în toată lumea

Ultimul bilanț arată că 14.499 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 la nivel național, dintre care peste 6.000 s-au vindecat, iar 234 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară. Pe teritoriul României,14.142 de cetățeni sunt în carantină instituționalizată, iar 20.841 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Totodată, 891 de pacienți infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2 au murit.

La nivel global au fost deja confirmate aproape 4 milioane de cazuri, iar bilanțul deceselor a trecut de 270.000. Un număr de 1,34 milioane de oameni s-au vindecat, arată datele de vineri dimineață.