Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat că nu a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) pentru legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor, după ce Asociația Foștilor Parlamentari a înaintat o petiției Avocatului Poporului în care cerea sesizarea CCR cu o excepție de neconstituționalitate.
„Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”, a afirmat Renate Weber, pentru Digi24.ro.
Aceasta a mai spus că a primit petiția Asociației Foștilor Parlamentari în care i se cerea să conteste la Curte legea care elimină indemnizația pentru limită de vârstă a parlamentarilor.
„Am primit petiția asociației, astăzi am vorbit la telefon și le-am explicat de ce nu înaintăm o sesizare”, a precizat ea.
Amintim că parlamentarii au decis eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost votată în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente.
Au fost 357 de voturi în favoarea inițiativei. Parlamentarii UDMR au fost singurii care nu au votat. Nu a fost niciun vot împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au spus că sunt prezenți, dar nu votează.
Proiectul de lege aparține PSD, dar în el a fost inclus și un amendament depus de USR-PLUS potrivit căruia, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, încetează și plata pensiilor speciale aflate în vigoare. Din cauza acestui amendament, lega ar putea pica la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR au stabilit deja că o prevedere nu poate avea efecte în trecut, și doar pe viitor.
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a spus, după eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, că 54.2 milioane de lei este impactul bugetar pentru pensiile a 768 de foşti parlamentari.
”Am avut onoarea să prezidez, astăzi, şedinţa Plenului reunit într-un moment important pentru coaliţia de guvernare, eliminarea pensiilor speciale. Este o măsură asumată în programul de guvernare reuşită la mai puţin de două luni de la preluarea mandatului. 54.2 milioane de lei este impactul bugetar pentru pensiile a 768 de foşti parlamentari. Niciun parlamentar nu va mai beneficia de aceste pensii speciale”, a precizat oficialul, pe pagina sa de Facebook.
Aceasta a afirmat că, în 2021, care se anunţă extrem de complicat, atât în contextul pandemiei, cât şi al crizei economice, ”România nu poate – şi nici nu trebuie – să mai cheltuie sume uriaşe pentru aceste privilegii”.
„Problema pensiilor rămâne, este foarte gravă. Faptul că le taie la parlamentari, nu le creşte pe celelalte. Dacă nu s-ar fi referit şi la cele aflate în plată, am fi avut două categorii de parlamentari, unii care primesc şi unii care nu primesc.
E posibil aşa ceva? Cei care s-au nimerit să se afle în Parlament în perioada în care s-a aplicat această dispoziţie din legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor o au şi ar rămâne cu pensia, iar cei care ar ieşi de la pensie de mâine n-ar mai primi? E posibil? E vorba de tratament egal. Dacă au avut un mandat de parlamentar şi au primit pensie, şi aia rămâne în continuare, atunci şi cel care vine în continuare va fi tratat egal. Sunt pensii de serviciu”, a declarat fostul președinte al CCR Augustin Zegrean.