Actualul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost trimis în judecată de DNA în vara acestui an, în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. DNA a susţinut că prejudiciul total se ridică la peste 6 milioane de lei fără TVA, în dosar fiind implicaţi şi alţi trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.
Relu Fenechiu, cunoscut ca fiind locţiitorul liderului PNL Crin Antonescu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru faptul ca a prejudiciat statul, in perioada 2002-2005, cand a livrat prin intermediul firmei sale transformatoare uzate, incalcand legea, catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova. Alaturi de el au fost trimise in judecata alte 5 persoane, 3 dintre acestea fiind directorii din acea perioada la SISEEM – Ioan Turbatu, Ion Marghidan, Petru Andronache, dar si Lucian Fenechiu, fratele deputatului PNL si Mihai Bogdan Damian, ultimii administratori si actionari la firmele liberalului.
„In perioada de referinta, respectiv 2002-2005, Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova era abilitata legal sa faca achizitii publice pentru echipamente (produse integrale sau piese de schimb) pentru a asigura intretinerea retelelor fostei Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice ELECTRICA MOLDOVA. Pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002-2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme – SC LA ROCCA SRL, SC TEHNOROM SRL, SC FENE GRUP SA si SC EURO PLUS SRL – fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970 – 1980„, se arată într-un comunicat DNA.
Procurorii precizeaza si ca doar 0,02% din produsele livrate de firma lui Fenechiu au fost folosite, RESTUL DE 99,98% din produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final, achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau. Dosarul lui Fenechiu va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.