Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit la vârsta de 82 de ani

Publicat: 03 01. 2013, 09:31

Regizorul Sergiu Nicolaescu a murit, joi dimineață, la vârsta de 82 de ani, informează Evenimentul Zilei.

„Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, au anunţat joi medicii de la  Spitalul Elias din București. Conducerea spitalului a anunțat că va face declarații oficiale la ora 12.

Regizorul a fost operat de peritonită în 28 decembrie. Miercuri, medicii au declarat că evoluția sa postoperatorie este „ușor favorabilă” în concordanță cu suferințele preexistente și cu vârsta pacientului și că rămâne internat la terapie intensivă.

Intervenția chirurgicală a fost impusă de evoluția clinică în contextul afecțiunii digestive cronice benigne cunoscute și a decurs fără incidente, au declarat atunci medicii.

Cu o săptămână înainte de internare, Nicolaescu a căzut în timp ce se îndrepta spre garajul său, el suferind un traumatism toracic, câteva coaste fiindu-i fisurate.

Sergiu Nicolaescu, despre viața sa de regizor

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf

Embed:
Sergiu Nicolaescu, Duelul

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf

Embed:

Începând cu 1992, Nicolaescu a fost senator, până la alegerile din decembrie 2012.

Sergiu Nicolaescu a susținut în decembrie un discurs în Parlament, din postura de senator, afirmând că se retrage din politică pentru a se dedica profesiei de regizor, precizând că mai are puțini ani de trăit.

Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, în care dumneavoastră mi-aţi dăruit stimă şi consideraţie, simţăminte pe care şi eu vi le datorez.

Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau să vă spun un sincer «La revedere!» şi vreau să vă spun în acelaşi timp «La mulţi ani!» şi sărbători fericite„, a spus Sergiu Nicolaescu. (Detalii AICI)

Sergiu Nicolaescu s-a născut la Târgu Jiu, pe 13 aprilie 1930. El a absolvit Universitatea Politehnica București ca inginer mecanic, iar după absolvire a început să lucreze la filmări combinate în cadrul Studioului cinematografic Alexandru Sahia. Nicolaescu a regizat peste 40 de filme, începand cu anul 1967.

Filmografia lui Sergiu Nicolaescu cuprinde peste 60 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt „Dacii” (1966), „Mihai Viteazul” (1970), „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), „Cu mâinile curate” (1972), „Osânda” (1976), „Ultima noapte de dragoste”, „Nea Mărin miliardar” (1979), „Ciuleandra” (1985), „Mircea” (1989), „Coroana de foc” (1990), „Triunghiul morţii” (1999), „Orient Express” (2004), „15” (2005), „Supravieţuitorul” (2008), film pentru care a obţinut cel mai mare credit, de 1,8 milioane de lei, la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei, în 2006.

Sergiu Nicolaescu, Pistruiatul, 1973

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf

Embed: