Regizorul Paul Cozighian, cel care a filmat Revoluția din 1989, a declarat, luni, la emisiunea „Sub semnul întrebării” difuzată de B1 TV, că după ce populația a aflat de căderea guvernelor din Cehoslovacia și Ungaria, precum și de căderea Zidului Berlinului oamenii au avut starea propice de a ieși în stradă, însă le-a lipsit curajul.
De asemenea, regizorul a invocat și cunoașterea de către populația asupra politicii lui Mihail Gorbaciov, de pasivitatea asupra treburilor interne din alte țări.
„Oamenii știau de politica lui Gorbaciov, că Uniunea Sovietică nu va mai interveni în caz de revoltă. A căzut Zidul Berlinului, toată lumea era la curent și că a căzut Guvernul în Cehoslovacia și în Ungaria. Oamenii aveau starea propice de a ieși în stradă dar nu aveau curajul să o facă„, a explicat Cozighian.
Acesta susține că a fost convins că mitingul din Capitală, de pe 21 decembrie, va da naștere unei revolte populare, motiv pentru care a și filmat evenimentele.
„Pe 21 decembrie am fost convins că acel miting va fi spart de o manieră sau alta, dar am înregistrat imaginile fiindcă eram sigur că vor fi imagini document. În mintea mea era foarte limpede că acest miting urma să declanșeze revolta populară și din Capitală. Informații nu aveam dar am avut fler. Aveam 27 de ani, eram student la regie de film și fiind student aveam acces la informații pe care nu toată lumea le avea. Văzusem imagini cu Zidul Berlinului prăbușindu-se„, a povestit invitatul.
Cozighian consideră că cei care au ieșit în stradă au fost cei care o duceau cel mai prost în regimul Ceaușescu și a amintit de cele circa 2.000 de persoane care au rămas în stradă, în ciuda focurilor de armă.
„Au venit oamenii care o duceau cel mai prost, în momentul de grație cred că erau în jur de 25.000. Din momentul în care a început să se tragă, o parte au plecat. Dar circa 2.000 au rămas. Am văzut cu ochii mei oameni care nu au vrut să plece și se aflau aproape de cei care trăgeau„, a conchis Paul Cozighian.