Reforma pensiilor speciale, problematică. Proiectul Guvernului Ciucă nu mulțumește Comisia Europeană. Ialomițianu (PMP): Au crezut c-o rezolvă românește, că o să-i păcălim… S-ar putea ca PNRR să fie suspendat (VIDEO)

Reforma pensiilor speciale, problematică. Proiectul Guvernului Ciucă nu mulțumește Comisia Europeană. Ialomițianu (PMP): Au crezut c-o rezolvă românește, că o să-i păcălim... S-ar putea ca PNRR să fie suspendat (VIDEO)
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe.

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe, a declarat marți, pentru B1 TV, că reforma pensiilor speciale pune mari probleme și va fi foarte greu de implementat, mai ales că situația se și joacă politic. În opinia lui, s-ar putea ajunge chiar la suspendarea PNRR, adică România să nu mai primească banii europeni aferenți acestui Plan, deoarece nu-și îndeplinește angajamentele asumate.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Reforma pensiilor speciale e problematică. Se poate ajunge la suspendarea PNRR

„Unul dintre cele mai importante jaloane din PNRR reprezintă reforma sistemului de pensii. Asta cere Comisia Europeană. Din momentul în care a apărut Legea 127 privind sistemul de pensii, Comisia a spus că e un sistem nesustenabil și de asta am ajuns la deficit bugetar 10% în 2020. Deci va fi foarte greu să treacă peste acest jalon și dacă nu vor veni să reformeze…”, a declarat Ialomițianu, pentru B1 TV.

Acesta a susținut apoi că trebuie redusă suma din buget cheltuită cu plata pensiilor, or proiectul de lege trimis de Guvernul PSD – PNL – UDMR în Parlament pentru vot „nu rezolvă această problemă și pensiile vor crește”.

În plus, legea va pica la Curtea Constituțională, căci judecătorii vor spune că „pensiile aflate în plată nu se vor recalcula, că e un drept câștigat. Deci va fi foarte greu. Ei au crezut c-o rezolvă românește, că o să-i păcălim…”, a continuat fostul ministru.

În opinia lui Ialomițianu, Comisia Europeană nu va renunța la plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii prevăzut în PNRR, dar nici guvernanții nu vor da înapoi: „Sau renunțăm noi la bani, la PNRR, îl blocăm. S-ar putea să fie suspendat. Și-mi pare rău. Și banii, deci nu vor veni banii. Se joacă și politic, mai e și CCR…”.

Dezacord între Guvernul Ciucă și Comisia Europeană privind reforma pensiilor speciale

Potrivit mai multor surse politice citate de G4Media, Comisia Europeană a avertizat Guvernul PNL – PSD – UDMR, într-o scrisoare trimisă la jumătatea lunii trecute, că are mari întârzieri în atingerea obiectivelor asumate prin PNRR. Dincolo de jaloanele restante, o problemă separată e cea a pensiilor speciale.

Comisia nu e de acord cu proiectul înaintat de Guvernul Ciucă și cere ca toate pensiile speciale, inclusiv cele militare, să fie calculate pe principiul contributivității.

Între timp, PSD și PNL cer modificarea PNRR invocând existența unui alt context socio-economic decât cel de la data întocmirii Planului.

Numai că europarlamentaruL REPER Dragoș Pîslaru spune că intențiile celor două partide sunt altele: „Guvernul vrea să scape de reformele PNRR și maschează totul prin încercări de negocieri. (Guvernul dorește) „să taie din banii pentru educație și societate civilă. Am avertizat de acum trei luni că asta a fost clar intenția coaliției de guvernare, lucru care s-a văzut și în negocierile de la Bruxelles pentru REPowerEU”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)
21:55 - Din ce este făcută celebra ciocolată Dubai, care s-a viralizat pe TikTok. 200 de grame din acest desert costă 50 de lei
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”