Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe, a declarat marți, pentru B1 TV, că reforma pensiilor speciale pune mari probleme și va fi foarte greu de implementat, mai ales că situația se și joacă politic. În opinia lui, s-ar putea ajunge chiar la suspendarea PNRR, adică România să nu mai primească banii europeni aferenți acestui Plan, deoarece nu-și îndeplinește angajamentele asumate.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.
„Unul dintre cele mai importante jaloane din PNRR reprezintă reforma sistemului de pensii. Asta cere Comisia Europeană. Din momentul în care a apărut Legea 127 privind sistemul de pensii, Comisia a spus că e un sistem nesustenabil și de asta am ajuns la deficit bugetar 10% în 2020. Deci va fi foarte greu să treacă peste acest jalon și dacă nu vor veni să reformeze…”, a declarat Ialomițianu, pentru B1 TV.
Acesta a susținut apoi că trebuie redusă suma din buget cheltuită cu plata pensiilor, or proiectul de lege trimis de Guvernul PSD – PNL – UDMR în Parlament pentru vot „nu rezolvă această problemă și pensiile vor crește”.
În plus, legea va pica la Curtea Constituțională, căci judecătorii vor spune că „pensiile aflate în plată nu se vor recalcula, că e un drept câștigat. Deci va fi foarte greu. Ei au crezut c-o rezolvă românește, că o să-i păcălim…”, a continuat fostul ministru.
În opinia lui Ialomițianu, Comisia Europeană nu va renunța la plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii prevăzut în PNRR, dar nici guvernanții nu vor da înapoi: „Sau renunțăm noi la bani, la PNRR, îl blocăm. S-ar putea să fie suspendat. Și-mi pare rău. Și banii, deci nu vor veni banii. Se joacă și politic, mai e și CCR…”.
Potrivit mai multor surse politice citate de G4Media, Comisia Europeană a avertizat Guvernul PNL – PSD – UDMR, într-o scrisoare trimisă la jumătatea lunii trecute, că are mari întârzieri în atingerea obiectivelor asumate prin PNRR. Dincolo de jaloanele restante, o problemă separată e cea a pensiilor speciale.
Comisia nu e de acord cu proiectul înaintat de Guvernul Ciucă și cere ca toate pensiile speciale, inclusiv cele militare, să fie calculate pe principiul contributivității.
Între timp, PSD și PNL cer modificarea PNRR invocând existența unui alt context socio-economic decât cel de la data întocmirii Planului.
Numai că europarlamentaruL REPER Dragoș Pîslaru spune că intențiile celor două partide sunt altele: „Guvernul vrea să scape de reformele PNRR și maschează totul prin încercări de negocieri. (Guvernul dorește) „să taie din banii pentru educație și societate civilă. Am avertizat de acum trei luni că asta a fost clar intenția coaliției de guvernare, lucru care s-a văzut și în negocierile de la Bruxelles pentru REPowerEU”.