Deși nu este membru UE Elveția ar putea lua o decizie ”tip Brexit” după un referendum care va decide relația cu UE. La 17 mai, elvețienii vor decide dacă vor sau nu menținerea regimului de liberă circulație cu UE mai exact spațiului Schengen, care cuprinde 26 de țări europene. Dintre acestea Islanda, Norvegia, Elveția și Lichtenstein nu sunt membre UE.
Guvernul elvețian însă nu recomandă ieșirea din spațiul Schengen: „Un vot negativ ar avea consecințe dureroase, în principal pentru probleme de securitate și azil, dar și pentru traficul de frontieră și libertatea de a călători”.
Amintim că organizarea de referendum este modalitatea prin care Elveția ia cele mai importante decizii, țara având o democrație participativă. Ultimul referendum a avut loc acum 4 zile când cetățenii au votat pentru o lege care inerzicea discriminarea pe bază de orientare sexuală.
Un vot în favoarea ieșirii din spațiul Schengen ar însemna o lovitură puternică pentru UE în special pentru că între UE și Elveția sunt 120 de acorduri economice bilaterale care în aceste circumstanțe vor fi rediscutate cum s-a întâmplat și în cazul Marii Britanii.
Toate statele UE fac parte din Schengen cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului și României, care ar trebui să se alăture spațiului după ce întrunesc condițiile impuse de statele membre.
După intrarea în spațiul Schengen, oamenii pot călători dintr-un stat membru în altul fără a fi supuși controalelor la frontieră. Autoritățile naționale competente pot, totuși, să verifice persoanele fizice la frontiere sau în apropierea acestora, în cazul în care poliția de frontieră consideră că este cazul.