REFERENDUM 2012: Îndemnurile partidelor către electorat. Vezi ce fapte sunt considerate infracțiuni la scrutin

Publicat: 28 07. 2012, 21:51

Cetăţenii României cu drept de vot sunt așteptați, duminică, 29 iulie, să îşi exprime voinţa prin vot, în cadrul referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României. În rândurile de mai jos, o trecere în revistă a regulilor care trebuie respectate la vot, orele de deschidere și închidere ale urnelor, riscurile la care se expun cei care încearcă să fraudeze, precum și câteva informații referitoare la poziția principalelor partide față de referendumul de duminică, respectiv îndemnurile lor către alegători.

Pentru validarea referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu este nevoie de prezenţa la urne a 9.146.258 de alegători, adică de un cvorum de 50% plus unu din cetăţenii înscrişi pe listele electorale. Programul referendumului a fost extins, iar secţiile de votare vor fi deschise duminică între orele 07:00 şi 23:00.

Pe buletinul de vot se va regăsi întrebarea: „Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?”. La această întrebare, cetăţenii care participă la referendum au dreptul să se pronunţe prin: „DA”, dacă SUNT DE ACORD cu demiterea Preşedintelui României, Traian Băsescu sau „NU”, dacă NU SUNT DE ACORD cu demiterea Preşedintelui României, Traian Băsescu, prin aplicarea ştampilei cu menţiunea „VOTAT 2012 RDPR” în patrulaterul corespunzător opţiunii alese.

Vezi AICI LISTA SECŢIILOR DE VOTARE din fiecare JUDEŢ şi din STRĂINĂTATE

Următoarele fapte sunt considerate contravenţii:

– înscrierea, cu bună ştiinţă, a unei persoane în mai multe liste electorale ale localităţii de domiciliu precum şi înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot;

– refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii din localul de vot şi în împrejurimi, potrivit dispoziţiilor art. 33 alin. (2) şi (3) din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului;

– refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot şi ştampila de votare persoanei înscrise în listă şi care prezintă act de identitate, precum şi înmânarea buletinului de vot unei persoane care nu prezintă acest act;

– distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite;

– părăsirea localului secţiei de votare înainte de stabilirea rezultatului referendumului şi de semnarea procesului-verbal de către membrii biroului electoral al secţiei de votare;
absenţa nejustificată a preşedintelui sau a membrilor birourilor electorale, stabiliţi potrivit prevederilor legale, de la activitatea acestora.

Următoarele fapte sunt considerate infracţiuni:

– violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Tentativa se pedepseşte.

– promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

– votarea de către o persoană de mai multe ori în ziua referendumului precum şi votarea de către o persoană care nu are drept de vot se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.Tentativa se pedepseşte.

– tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani. Tentativa se pedepseşte.

– atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte.

– deschiderea urnei înainte de ora stabilită pentru încheierea votării se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.

Pentru mai multe amănunte accesați următoarele site-uri:

www.becreferendum2012.roBiroul Electoral Central

www.roaep.ro – Autoritatea Electorală Permanentă

Cum îşi îndeamnă partidele electoratul să voteze la referendum:

PDL îndeamnă la boicotarea referendumului

Colegiul Director al PDL a decis, marți, boicotarea referendumului de pe 29 iulie. Hotărârea PDL a fost luată cu unanimitate de voturi și o singură abținere. Președintele suspendat Traian Băsescu a anunțat că va merge la vot, dar a declarat că prin această atitudine acţionează pentru interesul naţional. „Neprezentarea la vot poate fi mai valoroasă pentru că nu le perminte celor care au dat lovitura de stat să își acopere acțiunea prin votul popular. Soluția de securizare a votului este neparticipare. După toate calculele, prin manevrele pe care le fac (…) ar putea fraudă circa 10%. Prin neprezentare, ar fi greu să ajungă la validarea referendumului. Toți suntem obligați să respectăm legea și Constituția”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că duminică cetăţenii nu trebuie să vină la referendum deoarece nu trebuie puse „cărămizi la temelia răului”.

„Luni, după ce se va termina referendumul, noi ne vom recupera Constituţia şi preşedintele ales se va duce înapoi la Cotroceni. Noi, luni, le vom fi demonstrat că puterea se află în mâinile noastre, a celor care cred că au dreptul la democraţie. Nu credeam că vom merge atât de în jos și atât de repede. Încearcă să ne separe. Noi le cerem adevărul iar ei ne dau minciuna, noi le cerem ordine iar ei ne dau haos”, a spus Ungureanu.

El a afirmat că doi oameni şi politicienii din spatele lor „încearcă să dea foc” României. El a spus că aceştia încearcă să arate că minciuna, furtul, ura şi dezbinarea reprezintă tot ce înţeleg ei ca politică.

USL îndeamnă la demiterea preşedintelui

USL a organizat săptămâna trecută marşuri în mai multe orașe din țară, în cadrul cărora a încercat să mobilizeze cetăţenii la referendum şi să-i convingă să voteze pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a catalogat boicotarea referendumului ca o acțiune ilegală: „Referendumul a fost organizat exact ca în 2007, când Basescu și-a îndemnat alegătorii să vină la vot și a câștigat, iar acum nu mai vrea asta. Eu respect reguli democratice, spre deosebire de Băsescu, și chiar dacă se va intoarce, va fi un președinte boicotat de toată lumea”, a spus Ponta.

Crin Antonescu a declarat că se aştepta ca Traian Băsescu şi PDL să „predice” boicotul referendumului, iar referitor la prezenţa la referendum, președintele interimar a spus că în condiţii normale peste 55% din cetăţenii cu drept de vot şi-ar fi exprimat opţiunea.

UDMR: Fiecare să voteze după cum îi dictează conștiința

UDMR îndeamnă, de asemenea, electoratul maghiar din România să participe în număr cât mai mare la vot, fără a indica însă o direcție de urmat. De curând, vicepreşedintele UDMR Borbely Laszlo a declarat că ”nu ne bucură ce se întâmplă, dar maghiarii trebuie să meargă cât mai mulţi la vot şi fiecare să voteze cum doreşte. Oamenii sunt însă dezamăgiţi şi dezorientaţi, mulţi s-ar putea să nu meargă la vot şi să nu fie o participare spectaculoasă.” Borbely a mai spus că UDMR nu a organizat acţiuni speciale pentru sau împotriva demiterii, deoarece ”noi considerăm că oamenii sunt maturi şi ştiu ce vor să facă”.

Mai mult, UDMR a precizat într-un comunicat de presă că „nu a încheiat înțelegeri nici cu coaliția de guvernământ, nici cu partidul care îl sprijină pe Șeful Statului. Acest lucru nu se va schimba până la alegerile parlamentare. În calitatea sa de organizație de opoziție, Uniunea reprezintă în continuare interesele maghiarilor din Ardeal”.

„După ce a ascultat și cântărit argumentele pro și contra, Uniunea a hotărât să dea mână liberă deputaților și senatorilor săi, pentru ca fiecare să voteze așa cum îl îndeamnă conștiința la sesiunea Camerelor reunite”, se mai arată în comunicatul UDMR.

PCM protestează faţă de demersul „antidemocratic al Partidului Comunist, şi anume al PSD”

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) din Covasna îi îndeamnă pe alegători să nu participe la referendum, protestând astfel faţă de demersul „antidemocratic al Partidului Comunist, şi anume al PSD”. „Eu voi sta acasă duminică şi la fel îi îndemn şi pe alegători, să nu participe la vot, protestând şi în acest fel faţă de demersul antidemocratic al Partidului Comunist, şi anume al PSD”, a declarat preşedintele organizaţiei judeţene a PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

PCM consideră că președintele Traian Băsescu este ”răul cel mai mic pentru comunitatea maghiară”. Szasz Jeno, liderul Partidul Civic Maghiar a declarat că „maghiarii nu trebuie să meargă duminică la vot”, iar în acest fel ”pot să-şi arate opunerea faţă de modul nedemocratic în care USL vrea să-l demită pe preşedintele Băsescu, pe care trebuie să-l ajutăm ca pe răul mai mic pentru comunitatea maghiară.”

Liderul PCM Covasna susţinea, în urmă cu trei săptămâni, că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu nu reprezintă un act democratic şi că ţara „are numai de pierdut” cu acţiunile USL, care, în loc să se ocupe de soarta poporului, „luptă doar pentru fotolii de catifea”