REFERENDUM 2012: Ce urmează după vot. Scenariile posibile după scrutin

Publicat: 28 07. 2012, 22:03
Foto: Ziarelive.ro

Referendumul din 29 iulie privind demiterea președintelui Traian Băsescu va fi validat doar dacă se prezintă la vot 50%+1 din numărul total de alegători din România, adică peste 9 milioane de persoane cu drept de vot, conform deciziei Curții Constituționale. Astfel, este nevoie de prezenţa la urne a 9.146.258 de alegători înscrişi pe listele electorale. Programul referendumului a fost extins, iar secţiile de votare vor fi deschise duminică între orele 07:00 şi 23:00.

CCR a luata decizia privind cvorumul necesar la referendum de cu unanimitate de voturi. „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului este constituțională în măsura în care asigura participarea la referendum a cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

Decizia Curţii se referea în acel moment la o lege care trecuse de Parlament şi care a trebuit să fie modificată în sensul stabilit de judecători şi nu la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului emisă anterior care arăta că preşedintele poate fi suspendat cu votul „pentru” a 50% plus unul din numărul celor prezenţi la vot, indiferent de prezenţă. Premierul Victor Ponta a declarat apoi că doreşte ca la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu să se utilizeze rezultatele recensământului din 2011, care scade cu aproape trei milioane de locuitori populația României.

„Știți foarte bine, deocamdată pe listele electorale noi figurăm ca în 2001 sau 2002, cu trei milioane de oameni în plus, oameni care nu mai sunt cu adevărat electori”, a declarat Ponta.

Legea referendumului a fost promulgată de președintele interimar Crin Antonescu, votată apoi în Senat și în Camera Deputaților, în forma aprobată de Curtea Contituțională (prezența la vot trebuia să fie mai mare de 50%), cu amendamentele aduse de USL, respectiv prelungirea programului de vot. Iar Guvernul României a emis un comunicat de presă în care a precizat că decizia Curții Constituționale este „firească în cazul Legii referendumului și se angajează la respectarea acesteia”. De asemenea, Guvernul a declarat că va respecta decizia CCR privind Legea Referendumului.

Ce se întâmplă dacă mergem/nu mergem la vot și dacă Traian Băsescu este sau nu demis, conform Asociației pentru Drepturile Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).


VARIANTA 1

Referendumul e valid

Numai dacă se prezintă la vot 50%+1 din numărul total de alegători din România, adică peste 9 milioane de persoane cu drept de vot.

Traian Băsescu este demis din funcția de președinte:

Dacă mai mult de 50%+1 exprimă un vot valabil pentru DA.

Urmări pentru vot majoritar DA:

Curtea Constituțională a României validează rezultatul votului
– Traian Băsescu este demis
– Guvernul stabilește data scrutinului pentru alegerea unui nou președinte în maximum trei luni de la data demiterii, deci cel mai târziu în luna octombrie 2012;
 
Până la organizarea de alegeri Crin Antonescu rămâne președinte interimar și are toate atribuțiile constituționale ale președintelui, mai puțin trei:
1.  Nu are voie să se adreseze Parlamentului în chestiuni ce țin de starea națiunii
2.  Nu are voie să dizolve Parlamentul
3.  Nu are voie să organize un referendum cu privire la probleme de interes național

Președintele rămâne în funcție

Dacă mai mult de 50%+1 exprimă un vot valabil pentru NU.

VARIANTA DOI

Referendumul e invalid

Președintele rămâne în funcție

NU se realizează cvorumul

Urmări pentru vot majoritar NU / invalid:

-  Curtea Constituțională a României validează rezultatul votului – Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni ca președinte.

-  Președintele va fi silit să coabiteze cu premierul până la alegerile generale din toamnă, când se va constitui un alt Parlament, și va fi numit un nou guvern în funcție de noua majoritate parlamentară rezultată din alegeri.

-  Dacă primul ministru Victor Ponta își dă demisia după confirmarea lui Traian Băsescu la Cotroceni, acesta trebuie să numească un alt premier, care să prezinte un nou Guvern Parlamentului, pentru învestire.

-  Până la obținerea votului de încredere pentru noul Guvern, Traian Băsescu trebuie să numească un membru al Guvernului încă în funcție drept prim-ministru interimar

-  Dacă timp de 60 de zile Parlamentul nu acordă un vot de încredere unui nou Guvern (fiind necesare cel puțin două încercări nereușite) Traian Băsescu poate dizolva Parlamentul, ceea ce ar duce la alegeri anticipate.

ANULARE VOT

Dacă decideți să mergeți la vot, dar nu doriți să votați nici DA, nici NU pentru demiterea președintelui, este bine să știți că veți contribui la stabilirea cvorumului necesar referendumului (adică prezența obligatorie de 50%+1) și la validarea acestuia.