Referatul INTEGRAL al DNA în cazul REŢINERII directorului Antena Group, SORIN ALEXANDRESCU

Referatul INTEGRAL al DNA în cazul REŢINERII directorului Antena Group, SORIN ALEXANDRESCU

B1 TV a obţinut, vineri, referatul în cazul reținerii directorului Antena Group, Sorin Alexandrescu, pentru șantaj la adresa administratorului unei societăţi comerciale, presupus a fi directorul RCS&RDS Ioan Bendei.

În referat apar mai multe interceptări telefonice, în care Sorin Alexandrescu face, în repetate rânduri, ameninţări la adresa părţii vătămate. Numele celor implicaţi în acest caz nu sunt făcute publice.

Într-un fragment din acest referat, procurorii vorbesc de o discuție între Sorin Alexandrescu și “o persoană de gen feminin”, cărăia aceștia nu îi dau numele. În această discuție se vorbește de primirea unui “plic” de către o terță persoană, iar persoana de gen femini vorbește la un moment dat de o “grijă” primită de la tatăl său.

STENOGRAME: VEZI AICI DISCUȚIA DINTRE ALEXANDRESCU ȘI PERSOANA DE GEN FEMININ

Într-un alt fragment din acest referat, procurorii prezintă o serie de interceptări în care Sorin Alexandrescu cu o persoană căreia pare că îi raportează situația în cazul discuțiilor cu RCS/RDS. În aceste discuții se vorbește explicit de difuxarea “pe post” a unor informații în acest caz.

STENOGRAME: VEZI AICI CUI ÎI RAPORTA SORIN ALEXANDRESCU

B1.ro vă prezintă mai jos referatul INTEGRAL al procurorilor DNA în cazul lui Sorin Alexandrescu (VEZI AICI varianta pdf)

„Examinând actele de urmărire penală din dosarul cu numărul de mai sus, privind pe inculpatul ALEXANDRESCU GEORGE SORIN cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art.194 alin.2 C.pen. rap. la art.131 din Legea nr.78/2000, C O N S T A T:

Prin ordonanţa nr. (…)/P/2013 din 30.05.2013, emisă în dosarul cu acelaşi număr al Secţiei de combatere a corupţiei, s-a dispus, în temeiul dispoziţiilor art.235 C.pr.pen., punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului ALEXANDRESCU GEORGE SORIN sub aspectul săvârşirii infracţiunii prev. de art.194 alin.2 C.pen. rap. la art.131 din Legea nr.78/2000.

În motivarea acestei măsuri, s-a avut în vedere că în intervalul 16.04.2013 – 24.05.2013, inculpatul ALEXANDRESCU GEORGE SORIN, director general al S.A. ANTENA TV GROUP S.A. a constrâns, în mod repetat, partea vătămată (…), administrator al unei societăţi comerciale, ameninţând-o cu darea în vileag a unor fapte compromiţătoare pentru aceasta de natură a-i afecta viaţa personală şi cariera profesională. În această modalitate, cel în cauză a urmărit să-l determine pe (…) să semneze în numele companiei (…) un contract având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând ANTENA TV GROUP S.A. în condiţii prestabilite, respectiv pe o perioadă de 5 ani, valoarea acestuia fiind de 7,2 milioane euro/anual, ceea ce implica încasarea unui preţ de 0,6 euro/lunar/abonat.

Din cuprinsul actelor de urmărire penală efectuate până în prezent a rezultat că, la jumătatea lunii aprilie 2013, partea vătămată (…) a fost contactată telefonic de inculpatul ALEXANDRESCU GEORGE SORIN care i-a solicitat o întrevedere urgentă, împrejurare în care, în ziua de 16.04.2013, între cele două persoane menţionate mai sus s-a derulat o întâlnire în cadrul hotelului (…).

Cu acest prilej, inculpatul ALEXANDRESCU GEORGE SORIN i-a adus la cunoştinţă lui (…) că are în posesia sa un contract încheiat în anul 2009, între S.C. (…), pe de o parte, şi S.C. (…) (al cărei asociat unic este numitul(…)), pe de altă parte, contract semnat de partea vătămată în numele companiei pe care o reprezintă, valoarea totală a acestuia fiind de 3,5 milioane euro. În accepţiunea inculpatului, contractul respectiv reprezintă, în realitate, o modalitate de a acoperi primirea cu titlu de mită a sumei de 3,5 milioane euro de numitul (…) în schimbul căreia acesta din urmă a întreprins demersuri în a susţine compania (…)în câştigarea licitaţiei organizate de (…) privind transmiterea TV a meciurilor de fotbal disputate în cadrul (…).

Expunându-i această situaţie, inculpatul i-a comunicat părţii vătămate că pentru a nu iniţia o campanie mediatică negativă la adresa sa, campanie care i-ar afecta viaţa personală şi cariera profesională, ar trebui să accepte semnarea unui contract în numele societăţii pe care o reprezintă cu ANTENA TV GROUP S.A. având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor aparţinând trustului menţionat anterior pe o perioadă de 5 ani, la preţul de 0,6euro/abonat/lunar. Totodată, încheierea unui asemenea contract ar determina stingerea tuturor litigiilor existente între S.C. (…) şi ANTENA TV GROUP S.A.

În finalul discuţiei dintre inculpat şi partea vătămată, se stabileşte o viitoare întâlnire, inculpatul sugerându-i lui (…) să reflecteze asupra acestei situaţii.

Partea vătămată a precizat că discursul inculpatului a fost de natură a-i crea o stare de temere puternică că acesta îşi poate pune în aplicare ameninţările, realizând că declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa sa în cadrul căreia ar fi fost prezentată ca o persoană care oferă sume de bani ca mită pentru a obţine încheierea unor contracte pentru compania(…) i-ar afecta viaţa personală. Totodată, partea vătămată a conştientizat că publicarea unor materiale compromiţătoare în legătură cu activitatea pe care o desfăşoară în cadrul companiei (…) ar avea impact negativ şi asupra carierei sale profesionale întrucât ar fi creată o imagine denaturată asupra modului în care derulează acţiuni conform funcţiei pe care o îndeplineşte în cadrul companiei, iar pe de altă parte, încheierea unui contract cu ANTENA TV GROUP S.A. în condiţiile impuse de inculpat ar fi produs efecte financiare negative asupra societăţii pe care o administrează.

Pentru lămurirea situaţiei de fapt şi în scopul identificării tuturor participanţilor la activitatea infracţională desfăşurată în cauză, au fost emise autorizaţii de interceptare şi înregistrare a convorbirilor telefonice purtate între persoanele implicate şi între acestea şi alte persoane, precum şi de interceptare şi înregistrare audio-video a convorbirilor purtate în mediul ambiental între inculpat şi partea vătămată, dar şi între acestea şi alte persoane care au legătură cu obiectul dosarului.

Din ansamblul materialului probator administrat în cauză, s-a stabilit că, în cadrul următoarei întâlniri, desfăşurată în ziua de 19.04.2013, inculpatul ALEXANDRESCU GEORGE SORIN reiterează ideea că are posibilitatea reală de a-i compromite viaţa de familie şi cariera profesională, urmând să-l determine pe acesta să-şi exprime acordul în semnarea contractului de retransmisie între S.C. (…) şi ANTENA TV GROUP S.A. în condiţii impuse referitoare atât la durata derulării contractului, cât şi la preţul acestuia.

Astfel, inculpatul ALEXANDRESCU GEORGE SORIN i-a precizat părţii vătămate că dacă nu reuşeşte perfectarea contractului de retransmisie, va expedia adrese de informare atât către S.C.(…), cât şi către S.C. (…) prin care va solicita relaţii privind împrejurările concrete de încheiere şi derulare a contractului între cele două societăţi, intenţionând ca în intervalul următor de timp să dea publicităţii materialele compromiţătoare pe care le deţine la adresa sa sub forma unei anchete jurnalistice. De asemenea, inculpatul i-a explicat că îi acordă un ultim termen pentru a-i comunica poziţia sa referitoare la semnarea contractului între S.C. (…) şi ANTENA TV GROUP S.A.

În data de 22.04.2013, inculpatul ALEXANDRESCU GEORGE SORIN se întâlneşte din nou cu partea vătămată (…), împrejurare în care inculpatul are asupra sa o copie certificată cu menţiunea „conform cu originalul” a contractului încheiat între S.C. (…)S.A. şi S.C. (…), exprimându-şi din nou convingerea că acest înscris este o formă de mituire a numitului (…). Inculpatul îi prezintă părţii vătămate respectivul contract de asociere în participaţiune, semnat la data de 15.08.2009 de (…) în calitate de administrator al S.C. (…) S.A., dar şi actele adiţionale ale documentului respectiv, comentând conţinutul acestuia într-o manieră de natură a amplifica starea de temere a părţii vătămate în scopul de a o determina pe aceasta să-şi exprime acordul în semnarea contractului de retransmisie, în caz contrar urmând a fi făcute publice detalii referitoare la această faptă de corupţie. Însă, de astă dată, învinuitul adaugă un element nou de presiune corelând încheierea contractului cu S.C. (…) cu înfiinţarea postului de televiziune „…”.

Alexandrescu Sorin:
„… O să facem … o să facem altfel. O să vă facem… noi o să facem mâine dimineaţă o adresă …
(…).: Da.
Alexandrescu Sorin: În mod oficial, dumneavoastră, la (…), domnului (…).
…: Da, da, nicio problemă.”
……………………………………………………………………………..
Alexandrescu Sorin: „Pentru că acest contract are legătură directă cu momentul în care aţi făcut postul de televiziune (…), exact două mii nouă.
(…): Da.
Alexandrescu Sorin: Dumneavoastră aţi pus trei milioane cinci sute de mii de euro într-o companie care n-a produs absolut nimic, în care spuneţi foarte clar că… şi se menţionează acolo, faptul că nu există niciun fel de… niciun fel de regres împotriva companiei(…), indiferent ce se întâmplă. Iar legătura asta va trebui să o desluşească… Ce?”
……………………………………………………………………………
Alexandrescu Sorin: „…… Dar vă spun sincer, probabil, că ori nu vă gândiţi ce se va întâmpla şi vreţi să vă spun …
(…): Ce să se întâmple?
Alexandrescu Sorin: Vreţi să vă spun ceva? Aicea, credeţi-mă, dumneavoastră sunteţi un simplu semnatar al acestui document. Dar o să …
(…): Pe mine mă interesează persoana mea, domnule. Da.
Alexandrescu Sorin: Păi… Păi… Păi, bun, dar aici e vorba de companie, în primul rând, că dumneavoastră sunteţi un reprezentant al companiei. Pe urmă reprez… răspunderea dumneavoastră ca persoană fizică. Asta este prima parte. Asta este prima parte. De ce s-a făcut contractul ăsta, o s-o vedem şi pe aia. Şi eu vă spun clar: până n-o să se dărâme tot montajul făcut cu dumneavoastră şi cu(…), nu o să se lase nimeni! Asta este mită, oficial dată. Haideţi, să fim serioşi!
(…): Mită, asta!? Mită, mită!?
Alexandrescu Sorin: Da. Domnule…
(…): Rândul trecut aţi zis şpagă. Acuma mită. ”
……………………………………………………………………………

Alexandrescu Sorin: „Eu am… eu contractu’! Eu am contractu’! Eu am contractu’. Sunt singurul om care are acest contract în mână!”
……………………………………………………………………………..
Alexandrescu Sorin: „Domnu’… Crede… Crede… Credeţi-mă… Domnu’(…), credeţi-mă ce vă spun: luptele astea, credeţi-mă, nu sunt bune… nu sunt bune la nimic!
(…): Da domn’e, e banu’, domnu’ SORIN! E bani multi…!”
Inculpatul Alexandrescu George Sorin continuă actele de presiune asupra părţii vătămate pentru a obţine un răspuns pozitiv în perfectarea contractului de retransmisie insistând pe ideea că, odată încheiat acest contract, orice conflict, de orice natură, se va stinge în umbra unor clauze comerciale de protecţie pe care le vor redacta avocaţii.
Partea vătămată solicită în cadrul acestei discuţii garanţii în sensul de a nu exista această campanie de denigrare a persoanei sale în condiţiile în care acceptă, în final, să semneze contractul de retransmisie în numele companiei (…).
(…): „Ce să zic? Ce zici la avocat? Zi, matale, zi. Ca să am eu garanţie că n-o să mai fiu denigrat.
Alexandrescu Sorin: Deci, credeţi-mă ce vă spun, lucrurile astea le punem împreună cu avocaţii pe hârtie şi le blindăm. Există modalităţi de-a face aşa ceva. Există clar. Există clar!”
…………………………………………………………………………
(…): „Şi ca persoană fizică, cum rămâne?”
……………………………………………………………………………..
Alexandrescu Sorin: „Nu, nu, nu! Nu are nici un fel de… pentru că clauzele astea de protecție, în orice contracte comerciale, se raportează inclusiv la persoanele care fac parte din conducerea respectivei entități. Asta se întâmplă, asta este realitatea.”

În finalul discuţiei inculpatul ALEXANDRESCU GEORGE SORIN revine asupra contractului de retransmisie, menţionând că perioada de derulare a acestuia va fi de 5 ani, iar preţul total de 20 milioane euro (4 milioane euro/anual).

Urmare a faptului că partea vătămată a primit la sediul (…) o adresă la care inculpatul a făcut referire cu prilejul întâlnirilor anterioare (adresă emisă de (…), semnată de(…)– director general) prin care se solicitau informaţii privind contractul încheiat între (…) şi S.C. (…)., în ziua de 26.04.2013, (…)şi-a creat convingerea că inculpatul ALEXANDRESCU GEORGE SORIN a început să-şi pună în practică ameninţările privind divulgarea unor fapte compromiţătoare la adresa sa întrucât nu reuşise să precizeze un preţ concret privind încheierea contractului de retransmisie. Aceasta cu atât mai mult cu cât posturile TV (…)şi (…) erau difuzate ştiri tendenţioase la adresa companiei(…).

Pe cale de consecinţă, în ziua de 26.04.2013, (…)i-a solicitat inculpatului o întrevedere, deplasându-se la biroul acestuia. Fiind intrigat de faptul că i-a fost expediată adresa respectivă, partea vătămată l-a rugat pe inculpat să găsească o cale pentru a nu fi compromisă viaţa sa de familie.

(…): „Da, da, eu am venit cu rugămintea mea personală, adică, lăsaţi-l dracu’, lăsaţi-mă pe mine în pace la persoana mea, persoana mea, persoana mea! Da.
Alexandrescu Sorin: Da’ nu e, încă o dată, încă o dată noi… eu n-am nimic cu dumneavoastră! Noi am, au fost puse nişte întrebări vis a vis de un material raportat la Companie, nu la dumneavoastră, că dumneavoastră sunteţi…
(…): Adică eu, indiferent ce aveţi cu firma, cu (…)…
Alexandrescu Sorin: Mda, da’, dacă dumneavoastră sunteţi , nu, dar dacă dumneavoastră sunteţi semnatarul acelui document, noi am pus nişte întrebări, noi aşteptăm să, să primim nişte răspunsuri. Dumneavoastră aţi spus că: ,,Domn’e totul, totul e în regulă!” Poate totul e în regulă şi poate că n-am văzut noi ceea ce ar fi trebuit să vedem.”
……………………………………………………………………………
(…): „Asta e toată, toată rugămintea! Adică, vă daţi seama în ce situaţie, munca mea de douăzeci şi ceva de ani, să, să, s-o începem acuma s-o ştirbim prin tot felul de, de, de chestii. Firma este firmă! Eu, asta e rugămintea mea! Aveţi un pic de suflet, puneţi-vă în situaţia mea! Am doi copii, domn’e! Am doi copii! De, vorba aia, şi să înceapă aşa o, o defăimare împotriva mea şi asta…eu, rugămintea este… cu mine, cu mine! Eu n-am, îi bag în mă-sa, firma e firmă! Ă…persoana…
Alexandrescu Sorin: Eu vă, da, încă o dată, despre ce vorbim?
…………………………………………………………………………
(…): „Domnu’ SORIN, dacă sunteţi om şi aveţi, cât de cât pe Dumnezeu deasupra, persoana mea, eu v-aş ruga, să mă lăsaţi în pace! Ce aveţi cu firma, cu astea, asta este rugămintea! Eu, acuma, sunt într-o situaţie neplăcută! Mi-am şi luat un bilet să plec în concediu. Sunt…, sunt, ştiţi cum sunt?”
…………………………………………………………………………….
(…): „Deci, rugămintea mea este: dacă, n-aveţi treabă cu mine, cu familia mea! (…) Vă daţi seama? Să fie eu luat şi ă, ă, blamat că dau mită, şpagă… Vă daţi seama în ce situaţie sunt? Toată cariera mea, tot munca mea de-o viaţă să fie ştirbită…[neinteligibil]…
Alexandrescu Sorin: Staţi aşa! Staţi o clipă să citesc şi eu ce scrie aici! Păi, domn’e, ce scriu oamenii ăştia aicea cred că sunt nişte fapte foarte grave! Sunt foarte, foarte grave treaba asta ! Aţi dat trei milioane cinci sute de mii de euro, cel puţin, aşa arată aicea, unei companii deţinută de(…)! O companie care a funcţionat din 2009 cu credite de opt milioane de euro şi cu pierderi în fiecare an de peste … ă, trei sute, cinci sute de mii de euro, pierderi în fiecare an! Eu cred că e o treabă care… cel puţin asta văd eu! Şi eu…”
…………………………………………………………………………..
(…): „Plec acuma în concediul ăsta, n-am fost niciodată, merg pe o croazieră, n-am mers în viaţa mea! Sunt, ştiţi cum sunt? Sunt terminat, sunt!…Terminat!
Alexandrescu Sorin: Da’ eu văd că asta se referă la Companie, către(…)!
(…): Da, păi, e adresată mie!
Alexandrescu Sorin: Păi, sunteţi administratorul, sunteţi administratorul la(…)?
(…): Da, da!
Alexandrescu Sorin: Şi eu, din câte văd ce scriu oamenii ăştia aicea, dumneavoastră aţi semnat contractul, nu?
(…): Da, da!
Alexandrescu Sorin: E normal ca oamenii ăştia să întrebe pe omul care a semnat contractul!
(…): Daţi-l dracului de contract domnu’! Ăsta, aia-i firma? Da cu mine, cu mine, eu persona mea, persoana mea?
Alexandrescu Sorin: Păi, staţi puţin! Dacă noi vorbim de situaţia în care, compania(…), al cărui administrator sunteţi, a semnat un contract cu compania lui(…), semnalul dumneavoastră, contractul ăla, din câte înţeleg eu de aicea, e semnat de dumneavoastră!
………………………………………………………………………………..
Alexandrescu Sorin: „Eu cred că dumneavoastră aţi ştiut ce aţi făcut când aţi semnat contractul acesta! Eu aşa cred!”
………………………………………………………………………………
Alexandrescu Sorin: „Eu nu ştiu cum, eu nu ştiu ce se va întâmpla cu treaba asta ! Probabil că oamenii ăştia aşteaptă răspunsul de la dumneavoastră, dar eu nu ştiu ce se va întâmpla cu treaba asta , dar eu vă spun o chestiune cât se poate de directă şi personală: din experienţa a ceea ce am văzut până în momentul de faţă, eu nu cred că dacă contractul ăsta nu e în regulă se va disocia de dumneavoastră, pentru că dumneavoastră sunteţi semnatarul! Compania asta, nu s-a dus compania să semneze…
(…): Eu asta …
Alexandrescu Sorin: Pentru compania lui(…), ci compania, prin reprezentantul ei, s-a dus să semneze cu (…)şi i s-au dat banii ăştia! Adică, hm, dumneavoastră sunteţi ăla care a semnat!”

În contextul acestor discuţii, inculpatul atrage atenţia asupra gravităţii faptei de mită comisă de partea vătămată, exprimându-şi dezaprobarea ca (…) să vireze suma de 3,5 milioane euro societăţii aparţinând lui (…)în condiţiile în care a înregistrat pierderi în fiecare an, iar domeniul de activitate al acestuia este bizar.

Pe de altă parte, inculpatul insistă şi asupra conţinutului propriu-zis al contractului, subliniind că motivul real al perfectării acestuia este suspect, reiterând ideea că suma de 3,5 milioane euro a fost oferită lui (…)ca mită.

Se constată că, de astă dată, elementele de presiune asupra părţii vătămate sunt mult mai directe, deşi inculpatul este abil în exprimare şi în a conduce discuţia spre ceea ce reprezintă subiectul de interes pentru propria persoană, respectiv, încheierea contractului între companiile (…) şi ANTENA TV GROUP S.A., forma de constrângere fiind ancheta jurnalistică în derulare.

Pentru a amplifica starea de temere a părţii vătămate, inculpatul insistă ca partea vătămată să formuleze un răspuns la adresa primită, într-un termen cât mai scurt, susţinându-şi punctul său de vedere în sensul că nu poate delimita persona lui (…) de (…) tocmai datorită calităţii pe care o are acesta în cadrul companiei, fiind administratorul acesteia şi semnatarul contractului cu S.C. (…).

(…): „Da, adică, n-aş vrea să fiu terfelit şi… Am domn’e familie! Puneţi-vă în locul meu! Aveţi familie! Să apăreţi terfelit într-o, c-am dat mită, c-am dată, ă…”
……………………………………………………………………………..
Alexandrescu Sorin: „Sunteţi administrator domnule! Atunci când te adresezi unei companii, te adm…, te adresezi omului care administrează Compania? Dumneavoastră sunteţi… Cui să se adreseze? Lui(…).(…) e administrator? Sau nu ştiu, cui să se adreseze? Că nu înţeleg!”
……………………………………………………………………………..
(…): „Mda, eu am venit cu rugămintea personală: să n-am eu treabă! Asta e! Dacă puteţi să mă ajutaţi …”
…………………………………………………………………………
Alexandrescu Sorin: „Domnu’(…), credeţi-mă ce vă spun! Eu nu ştiu ce aţi făcut dumneavoastră cu contractul ăsta! Eu nu ştiu ce aţi făcut dumneavoastră cu contractul ăsta! Numai dumneavostră şi (…)ştiţi! Eu nu ştiu ce aţi făcut cu el! Pe bune vă zic, nu ştiu ce aţi făcut cu el! Nu-mi spuneţi mie treaba asta, că eu nu ştiu ce aţi făcut cu el! Dumneavoastră aţi făcut nişte lucruri, probabil că, credeţi, că lucrurile ale sunt în regulă! Poate că ele chiar sunt în regulă, eu nu vreau să presupun absolut nimic! Numai că s-au pus nişte, oamenii ăştia au pus nişte întrebări şi…”
……………………………………………………………………………..
Alexandrescu Sorin: „Mai ales că dumneavoastră aţi semnat contractul, dumneavoastră l-aţi semnat! Din câte înţeleg contractul acesta este semnat de către dumneavoastră! Cui să se adreseze cineva? Se adresează administratorului Companiei, nu? Că nu sunteţi un simplu slujbaş acolo, sunteţi administratorul Companiei, care aţi semnat chestiunea asta.
(…): Deci, eu, asta-i rugămintea mea: mai bine s-o lăsăm după sărbători! Dacă puteţi să mă…să nu mă defăimaţi pe mine şi să mă… Asta e!
Alexandrescu Sorin: Părerea mea, părerea mea este, ă, că, nu ştiu! Sfatul meu pentru dumneavoastră personal, că na, ne cunoaştem, este să răspundeţi la întrebările astea! Să răspundeţi! Nu ştiu! Dumneavoastră ştiţi mai bine!”
……………………………………………………………………………..
(…): „Nu, asta era rugămintea mea: să nu mă denigraţi, să nu mă asta … După sărbători ne auzim! Ne auzim!”
……………………………………………………………………………..
Alexandrescu Sorin: „Eu nu ştiu ce să vă zic! Noi n-am lucrat pe investigaţia asta, încă! Nu ştiu ce să vă zic! Asta-i o treabă derulată de „(…)”. O să vedem şi noi! Probabil c-o să ne arate şi nouă … documente!”

În urma punerii în aplicare a autorizaţiilor de interceptare emise în cauză, s-a constatat că, în aceeaşi zi, 26.04.2013, ora 09:38:33, inculpatul poartă o discuţie telefonică cu o persoană de gen feminin, identificată ca fiind (…) căreia îi comunică „omul care a primit primu’ plicul … e într-o oră aicea”. Aceasta îi atrage atenţia să aibă grijă: „Super OK! Adică super, mă rog, să vedem! Şi oricum tre’ să ai super grijă, te rog!? Ştii că … Acum mi-a dat şi mie tata grija aia. Să mă suni şi pe mine după aia.”

După încheierea întrevederii dintre inculpatul Alexandrescu George Sorin şi partea vătămată(…), aşa cum stabilise anterior, inculpatul o contactează telefonic pe numita (…) (26.04.2013, ora 11:49:34) relatându-i despre întâlnirea avută:

Alexandrescu Sorin: „Am avut o întâlnire cu cineva. Era foarte, foarte speriat că primise o adresă.
(…): Aşa.
Alexandrescu Sorin: Foarte speriat.
(…): Da.
Alexandrescu Sorin: Da .Foarte speriat. Şi domnule, dacă aveam ceva cu el, personal. Zic: Domnule, n-am nimic cu dumneavoastră personal, domnule. Ce să avem? Doamne fereşte! Dar, zic, la ce vă referiţi? Şi pe urmă mi-a arătat despre ce e vorba.
(…): Da.
Alexandrescu Sorin: Zic: Domnule, dar eu văd că asta e adresată companiei, nu e adresată dumneavoastră.
(…): Da.
Alexandrescu Sorin: Da. Foarte speriat.
(…): Da OK. Şi mă rog, bună întâlnirea?
Alexandrescu Sorin: În principiu, da. În sfârşit, îşi povestesc.”

În data de 04.05.2013, ora 12:11:35, numitul(…) îl contactează telefonic pe inculpat, iar printre alte subiecte, discută şi despre (…):

(…).: „Tu cu aia cu (…) i-ai dat drumul, că eu credeam că pentru aia te-a sunat.
Alexandrescu Sorin: Nu, nu, nu, nu! Aia e dată drumul, aia e pe circuit!
(… ): OK! Bravo!”

Ulterior, în data de 13.05.2013, ora 17:37:28 între cele două persoane menţionate mai sus se derulează o altă convorbire telefonică în cuprinsul căreia este din nou abortată situaţia companiei (…).

(… ).: „Cum merge treaba cu(…)?
Alexandrescu Sorin: Lucrăm, deja avem pe post ceva.
(… ): Aha!
Alexandrescu Sorin: Da. Deci lucrăm la ea.
(… ): Bravo.
Alexandrescu Sorin: Da.
(… ): Bine. Da’ nu, cred că ar trebui în afară de pe post.
Alexandrescu Sorin: Da, da, da. Păi, noi am făcut aia cu un scop, da’ vă spun eu când ne vedem faţă în faţă.”

În tot acest interval, prin intermediul posturilor de televiziune şi al publicaţiilor aparţinând trustului de presă intact Media Group au fost difuzate şi publicate ştiri şi articole cu impact negativ asupra companiei (…).

În paralel, postul de televiziune „(…)” a difuzat, începând cu data de 09.05.2013 (ora 14:35) un material promo cu titlul „EXPLOZIV. MITĂ ÎN FOTBAL 3,5 MILIOANE EURO VIA ORADEA – BUCUREŞTI. ANCHETA JURNALISTICĂ ÎN CURÂND” după cum urmează:

– 09.05.2013, ora 21:51;
– 10.05.2013, orele 06:37, 11:51, 14:42;
– 11.05.2013, orele 07:53, 16:50, 13:47;
– 12.05.2013, ora 14:50;
– 13.05.2013, orele 09:59, 13:56, 16:56;
– 16.05.2013, ora 07:48;
– 19.05.2013, ora 19:45;
– 20.05.2013, orele 05:06, 05:16, 05:50, 05:55, 06:38;
– 21.05.2013, orele 09:57, 13:57, 16:45;
– 22.05.2013, orele 09:57, 13:47;
– 23.05.2013, orele 00:37, 09:30, 11:43, 13:47, 16:45;
– 24.05.2013, orele 08:55, 11:47, 13:47;
– 25.05.2013, orele 01:59, 06:49, 09:23, 11:23, 13:46, 16.48;
– 26.05.2013, orele 12:26, 13:47 şi 17:15;
– 27.05.2013, ora 00:24.

La data de 14.05.2013, inculpatul Alexandrescu George Sorin se întâlneşte din nou cu partea vătămată (…)în cafeneaua amplasată în incinta hotelului „(…)”, solicitându-i acesteia ca de această dată să discute concret despre încheierea contractului de retransmisie prin satelit a programelor aparţinând ANTENA TV GROUP S.A.

Totodată, inculpatul îi dă asigurări totale părţii vătămate că odată ce devin parteneri, în cuprinsul contractului de retransmisie vor fi inserate clauze ce vor proteja atât persoana, cât şi compania(…), iar întreaga activitate denigratoare va fi stopată. Reproşându-i că, în acest interval de timp, pe posturile de televiziune aparţinând ANTENA TV GROUP S.A. au fost  difuzate ştiri cu impact negativ asupra(…), fapt ce a determinat amplificarea stării de teamă că ar putea fi date publicităţii şi materiale compromiţătoare despre persoana sa, partea vătămată este asigurată de inculpat că încă nu a apărut nimic în spaţiul public, nu s-a făcut referire la nume sau persoane, deşi investigaţia jurnalistică a fost finalizată:

Alexandrescu Sorin:
„Domnu’(…)! Ideea e să vorbim la concret. Aia e toată treaba, adică… Eu cred că ne-am întâlnit de suficiente ori până acum. Hai, să vorbim la concret… lucru pe tema asta.
(…): Da. Păi, toată treaba este ce garanţii am pe urmă că nu se mai întâmplă nimic?
Alexandrescu Sorin: Sută la sută!
(…): Credeţi?
Alexandrescu Sorin : Sută la sută!
(…): Că…
Alexandrescu Sorin : Sută la sută! Sută la sută!
(…): Cum o vedeţi ca garanţie, aşa?
Alexandrescu Sorin : Îm?
(…): Cum o vedeţi ca… garanţie?
Alexandrescu Sorin: Păi, domnu’… Una prin documente şi număru’ doi, v-am zis, dacă suntem parteneri, aia n-are cum să se întâmple nimic, nimic. Sută la sută e garanţia!”
………………………………………………………………………….
(…): „Dom’le, eu n-am somn, domnu’ SORIN. N-am somn, mă credeţi? Te pui în locu’ meu? Că văd că nici nu se opreşte treaba. Asta este! Adica, noi discutăm şi pe partea ailaltă văd că tot o primesc …”
………………………………………………………………………….
Alexandrescu Sorin: „Noi n-am discutat nimic concret. Eu v-am spus nişte lucruri, am aşteptat de la dumneavoastră ceva concret.”
………………………………………………………………………….
(…): „Să zicem că se face… se face treaba. Păi, eu ce garanţii am?
Alexandrescu Sorin: Sută la sută aveţi garanţii! Sută la sută!
(…): Aici nu înţeleg eu, faceţi-mă să înţeleg. Da…
Alexandrescu Sorin: Legal… noi facem garanţii. Sută la sută! Deci, eu asta am vorbit…
(…): Cu garanţii, cu…? Ce garanţii am?
Alexandrescu Sorin: Sută la sută! Sută la sută că nu se mai întâmplă absolut nimic între noi.
(…): Şi care ar fi ultima…?
Alexandrescu Sorin: Ce?
(…): Negociere…”
………………………………………………………………………….
Alexandrescu Sorin: Pe bune vă zic şi… După cum aţi văzut, faţă de ultima discuţie pe care am avut-o, ultima, când aţi fost la mine…
(…): Da.
Alexandrescu Sorin: Că eu v-am demonstrat, că am cuvânt, fără să vă spun nimic, nici că da, nici că nu…
(…): Aţi mai apărut ceva… A mai apărut!
Alexandrescu Sorin: Numai că… Ce? Na, domnu’… Lăsaţi-o! Că nu, n-a apărut nimic. N-a apărut… Încă n-a apărut nimic. Încă n-a apărut nimic. Încă n-a apărut nimic. Nu sunt nume, nu sunt persoane, nu-i nimic încă. Încă n-a apărut nimic. E adevărat că e… investigaţia e terminată toată, cap-coadă. Asta e adevărat.
(…): Deci, toporu’-i deasupra capului meu.
Alexandrescu Sorin: Nu, eu am spus că investigaţia noastră e terminată cap-coadă. E făcută toată în cap, în coadă. E făcută pe toate etapele, cu tot, cu tot, tot, tot. E terminată.
(…): Deci, urmează să-i daţi drumul!
Alexandrescu Sorin: Ziceţi-mi concret!”

Din cuprinsul acestei discuţii, reiese că singura posibilitate practică de a evita un scandal mediatic în ceea ce priveşte persona sa şi, implicit, activitatea în cadrul companiei …este de a veni cu date exacte în scopul perfectării contractului de retransmisie.

(…): „Eu sunt… sunt… sunt neliniștit domnu’ …[neinteligibil]… da!
Alexandrescu Sorin: Păi, ca să ne liniştim tre’ să ajungem în situația în care să ne liniștim! Eu așa zic.”
……………………………………………………………………
(…): „Ă… Persoana mea… Eu… nu o vreau denigrată! Asta vreau! Eu, vreau persoana mea! Aici, dacă matale zici: „uite, ai garanţia asta…”, de persoana mea, eu… şi pornesc şi nu iese… ce păţesc? Domnul, aici e munca mea de douăzeci şi ceva de ani. E familia mea în joc, domnu’… Eu nu… Nu… Aici trebuie să ne gândim, domnu’…!
Alexandrescu Sorin: Ţi-am zis! Până nu ajungem în momentul ăla, vorbim discuţii!”

Totodată, inculpatul precizează că preţul final al contractului în discuţie să fie de 4 milioane euro/an, accentuând ideea că şi (…)este foarte afectat că a fost descoperită situaţia în sine, referindu-se din nou la contractul încheiat de …cu S.C. (…).

Alexandrescu Sorin: „Mă, tu te gândeşti, că dacă, cumva, iese dracu’ ceva cu asta… Adică, dacă se duc în morţii mă-sii o sută de milioane, câţi bani ați dat voi la (…)… tu la asta te gândești? Tu ştii cum e(…)? Ăla fierbe! Ăla îi vine să sară de pe clădire!
(…): I-ați zis lui ăsta? I-ați zis lui ăsta?
Alexandrescu Sorin: Știe! Știe! L-am sunat! Ăla e înnebunit ! E terminat ăla! Tu nu te gândeşti la asta? …[neinteligibil]… ţi-o spun, moare! Ia, gândește-te la asta! Gândește-te la asta! Pe lângă ce poate ieși din alte… Gândește-te puțin la asta! Îmi spui mie că e mult? Ce dracu’! „

În ziua de joi, 16.05.2013, cele două persoane menţionate anterior se întâlnesc din nou, prilej cu care inculpatul îi pune în vedere părţii vătămate că nu mai există cale de întoarcere, că ancheta jurnalistică este finalizată, că şi (…) este speriat şi că deţine documente în sensul celor discutate până la această dată. Inculpatul revine asupra contractului încheiat între …şi S.C. (…)., reliefând că deşi subiectul principal al anchetei jurnalistice ar fi relaţia dintre …şi(…), efectele se vor răsfrânge şi asupra părţii vătămate întrucât este semnatara acestui contract.

(…): „Deci, dumneavoastră ziceţi că eu… cale de întoarcere nu e!
Alexandrescu Sorin: Pe ancheta asta nu! Nu!
(…): Da’ e finalizată, tot? E…
Alexandrescu Sorin: Tot, absolut! Tot, absolut!
(…): Când o vede… (…)ce zice?
Alexandrescu Sorin: E foarte speriat!
(…): A?
Alexandrescu Sorin: E foarte speriat! E, el are şi motive să fie speriat! El are motive să fie speriat! Iar licitaţia aia i-o dărâm sigur… ultima făcută! Eu i-o dărâm sută la sută! Probabil că aţi vorbit, nu ştiu, că el…
(…): Nu, nu, nu! Nu!”
…………………………………………………………………………..
Alexandrescu Sorin: „Avem un document, avem nişte hârtii…
(…): Păi, da’ e… domnu’… nu ştiţi ce e pentru mine! Adică, asta e…
Alexandrescu Sorin: Eu cred că, eu cred că în momentul de faţă probabil că nici nu vă daţi seama cam ce poate ieşi din asta! Cred că nici nu vă daţi seama!
(…): Nu, eu sunt conştient că pot să fiu distrus eu ca…
Alexandrescu Sorin: Nu vă daţi, nu vă daţi seama ce poa’ să iasă din ea! Şi atunci, normal, că orice companie îşi pune o întrebare „Bă, stai puţin! Pe de o parte nişte lucruri se întâmplă aşa, pe de altă parte lucrurile se întâmplă totalmente de neînţeles!” şi atunci îşi pune, fiecare îşi pune o întrebare „Bă, stai cum e, cum e chestia asta? Că nu înţeleg!”.
(…): Nu, domnu’ meu, e o problemă a mea, personală! Adică, înţelegi, porneşti campania asta şi vei, vei zice de mine, eu nu vreau să fiu distrus, dom’ne, că i-am dat şpagă lu’ ăsta? Sau cum… nu, aici eu… Eu, persoana mea nu vreau să fie distrusă!
Alexandrescu Sorin: Credeţi-mă ce vă spun eu dumneavoastră că nimic din ce s-a întâmplat cu banii ăia nu are legătură cu contractul! Nimic! Nimic! Credeţi-mă ce…
(…): Da’ cum de zice că am dat şpagă eu lu’ (…) şi… eu, persoana mea, cum… eu… pe mine mă asta… pe mine mă doare, asta mă doare!
Alexandrescu Sorin: Om vedea!
(…): Îm?
Alexandrescu Sorin: Om vedea când ajungem acolo! Nu ştiu! Nu ştiu ce să vă spun! „
……………………………………………………………………
Alexandrescu Sorin: „Subiectul principal e (…) -(…)!
(…): Da, da’ eu sunt…
Alexandrescu Sorin: Nu sunteţi dumneavoastră!
(…): Eu sunt în, în… da!
Alexandrescu Sorin: Păi, dumneavoastră aţi semnat-o, asta e, ce să facem!
(…): Eu sunt! Păi, vă daţi seama ce păţesc eu!”

Pentru a-şi consolida poziţia ascendentă pe care o deţine în raport de partea vătămată, inculpatul iniţiază o discuţie şi despre situaţia financiară a companiei(…), dând dovadă că este o persoană bine informată care cunoaşte amănunte legate de tratativele pe care societatea le are cu diverşi finanţatori externi pentru a atrage fonduri necesare companiei. În acest context, inculpatul îi relatează că a lucrat şi el în această industrie, iar consecinţele pot fi dezastruoase pentru negocieri dacă o persoană din cadrul …constituie subiectul unor ştiri compromiţătoare riscând obţinerea finanţării externe, aspect care constituie un nou element de presiune asupra părţii vătămate.

Alexandrescu Sorin: „Păi, spune-i-o pe bune! Măi, omul lui Dumnezeu, asta dacă iese, crede-mă ce-ţi spun, în primul rând că vă …[foloseşte un cuvânt obscen]… listarea… Vă …[foloseşte un cuvânt obscen]… listarea asta, ce vreţi să faceţi voi cu fondurile, ţi-o spun clar! V-o …[foloseşte un cuvânt obscen]… total, deci, pe asta v-o …[foloseşte un cuvânt obscen]… total! Crede-mă că…
(…): Deci, ce muncesc acum toţi ăştia…
Alexandrescu Sorin: Deci, crede-mă ce-ţi spun, uită-te la mine ce-ţi zic! Eu am lucrat în piaţa de capital nouă ani de zile nu un an! Eu… jumătate dintre ăia la care umblaţi voi la Londra sunt oameni pe care eu îi cunosc! Eu am lucrat în industria asta.
(…): Înseamnă că ai informaţia de acolo că noi suntem…
Alexandrescu Sorin: Băi, eu ştiu foarte clar treaba asta că sunt oameni pe care eu îi cunosc! Eu am lucrat în zona asta, acţionarii mei au fost englezi! Nouă ani, nu un an! Eu făceam drumuri la Londra cum ne vedem noi aici şi la Viena aveam… am schimbat opt, opt paşapoarte într-un an! Deci, gândeşte-te despre ce vorbim! Asta o dată! Numărul unu…[neinteligibil]…”

În ceea ce priveşte direct persoana lui(…), inculpatul îi împărtăşeşte convingerea sa că nu există nicio modalitate concretă de a înlătura consecinţele unui scandal mediatic provocat în contextul publicării materialelor pe care le deţine deoarece este persoana care a semnat contractul cu S.C. (…). în numele companiei(…).

În viziunea inculpatului, singura soluţie viabilă de a evita efectele negative asupra imaginii sale este semnarea contractului între S.C….şi ANTENA TV GROUP S.A. fapt pe care partea vătămată trebuie să-l explice şi acţionarului majoritar al societăţii.

Totodată, inculpatul îi pune în vedere părţii vătămate că încheierea contractului este în realitate „o soluţie comercială” de stingere a acestei situaţii, mai ales că impactul mediatic al prezentării unor asemenea materiale ar fi serios afectându-i imaginea personală şi, implicit, activitatea pe care o desfăşoară în cadrul companiei pe care o reprezintă.

Alexandrescu Sorin: „Pe (…) va ieşi foarte nasol şi o dată cu asta o să vă tragă şi pe voi! E imposibil să nu vă tragă!
(…): Nu, dom’ne, pe mine mă interesează persoana mea, persoana… să nu fiu de… defăimat de… pun-te în locul meu, am doi copii, dom’ne!
Alexandrescu Sorin: Ideea e urm…
(…): Da!
Alexandrescu Sorin: Tu n-ai cum să nu fii tras pentru că tu ai semnat documentul ăla!
(…): Da, domnu’, da…”
În finalul discuţiei, inculpatul face precizarea că, în cazul perfectării contractului de retransmisie între S.C. …şi ANTENA TV GROUP S.A. este dispus să-i înmâneze toate documentele compromiţătoare pe care le deţine cu privire la persoana sa, specificând că perioada contractului rămâne stabilită la 5 ani, preţul fiind de 4 milioane euro/anual.
(…): „Cu con… dacă semnăm contractul ăsta, deci, moare tot!
Alexandrescu Sorin: Este singurul…
(…): Deci, matale…
Alexandrescu Sorin: Tot, tot, tot! …[neinteligibil]… E îngropat!
(…): Cine-l semnează?
Alexandrescu Sorin: Îţi dau şi documentele…
(…): Cine semnează? Cine-l semnează?
Alexandrescu Sorin [arată cu mâna dreaptă către el]
(…): Şi matale pleci!
Alexandrescu Sorin: Na, na, na!
(…): Iar revin…
Alexandrescu Sorin: Na, na, na! Semnez eu, semnează juriştii, semnează financiarul… să-ţi dăm şi documentele după aia…
(…): Cum?
Alexandrescu Sorin: Să-ţi dau documentele! Ţi le dau că n-am nevoie de ele!
(…): Originalele care-mi spuneai?
Alexandrescu Sorin: Nu originalele, ălea pe care le am! Ţi le dau că n-am ce să fac cu ele, nu mă interesează …[neinteligibil]… Crede-mă, nu vreau să …[neinteligibil]… Nu mă interesează …[neinteligibil]… chiar nu mă interesează! „
……………………………………………………………………………
(…): „Bun! Deci, domnu’ SORIN. Deci, haideţi să concretizăm, deci, unu, dacă noi semnăm ăsta, moare toată!”
……………………………………………………………………………
Alexandrescu Sorin: „Pentru că-i rupe listarea, îi rupe toate astea! O să, o să creeze un deranj mare de tot! Mare de tot! Un scandal de genul ăsta nu-şi permite nimeni!
(…): Haideţi, haideţi, haideţi intraţi!
Alexandrescu Sorin: Şi dă-l dracu’, că pân’ la urmă, ascultă-mă ce zic, asta cu patru milioane şi cu aia nu e mare căcat! Crede-mă ce spun că nu… nu e…
(…): Deci, să îi zic lui (…)de patru?
Alexandrescu Sorin: Bă, spune-i, da, patru, spune-i clar! Patru, aia e!”

Conform celor stabilite la întâlnirea precedentă, cei doi au reluat discuţiile în data de 21.05.2013.

Relatându-i despre întrevederea avută cu acţionarul majoritar al companiei(…), partea vătămată a făcut referire la documentele compromiţătoare la adresa sa pe care le deţine inculpatul întrebând dacă există şi alt gen de materiale:

(…): „Am povestit tot. Întrebarea lui a fost: „Ce materiale, în afară de persoana asta, a mea, ar mai fi?”.
Alexandrescu Sorin: Păi, în momentu’ ăsta, ne limităm la aceste materiale, că…
(…): Aha. Deci, asta…
Alexandrescu Sorin: Că, na, materialele astea sunt cele mai importante.
(…): Acum, a fost foarte…
Alexandrescu Sorin: Îhî.
(…): I-am povestit chestia şi zice: „Ce altceva compromiţător mai este la… ăsta, în afară de asta?”. Asta e…
Alexandrescu Sorin: Păi, în momentu’ ăsta, asta e. Asta este cel mai important.”

Cu această ocazie, partea vătămată (…) îi comunică inculpatului că nu îl poate convinge pe acţionarul majoritar al …să încheie contractul despre care au discutat în cadrul întâlnirilor anterioare, împrejurare în care inculpatul Alexandrescu George Sorin i-a replicat părţii vătămate că nu o mai poate ajuta şi că nu poate face nimic mai mult, având sentimentul că nici nu se doreşte perfectarea respectivului contract.

Alexandrescu Sorin: „N-am… Nu, eu n-am cum să te ajut. N-am, pentru că la… Voi n-aţi reuşit să v-ajutaţi voi pe voi! Să v-ajut eu mai mult decât atât, eu n-am cum! Eu, personal, n-am cum, crede-mă! Eu n-am cum!
(…): Păi, da’… asta…
Alexandrescu Sorin: Eu n-am cum. Eu n-am cum. Mai mult de atâta, eu n-am cum! Adică, eu am făcut… din punctul meu de vedere, eu am făcut absolut… chiar mai mult decât omeneşte posibil! D-acuma încolo… Cu ce să v-ajut? Să stau eu să… ? Am fost, ne-am văzut, ne-am… Am discutat…”
………………………………………………………………………….
Alexandrescu Sorin: „Nu! Eu, personal, nu am ce să fac! Eu ţi-am zis-o, eu nu mai am ce să fac! Eu, personal, nu mai am ce să fac! Din punctul meu de vedere, nu mai am ce să…
(…): Care sunt paşii…a… Ce?
Alexandrescu Sorin: Nu ştiu! Păi, da’ eu n-am de un’ să ştiu! Da’ eu, personal nu mai… nu mai am ce să fac! Chiar nu mai am! Chiar îmi dau seama că, de fapt şi de drept, voi nu vreţi treaba asta! Şi atuncea, eu ce pot să fac?
(…): Nu, n-a zis nimeni că nu vrem, dom’le! Da’…”

Inculpatul a precizat la data de 30.05.2013 că îşi rezervă dreptul de a da declaraţii după pregătirea apărării, conform disp. art.6 alin.3 C.pr.pen.

Măsuri procesuale:

– Prin rezoluţia nr. (…)/P/2013 din data de 24.05.2013, ora 09:00, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuitul Alexandrescu George Sorin pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj prev. de art.194 alin.2 C.pen. rap. la art.131 din Legea nr.78/2000.
– Prin ordonanţa de reţinere nr(…)/30.05.2013, ora 19:35, în temeiul dispoziţiilor art.143, art.144 şi art.148 lit.f C.pr.pen., s-a dispus reţinerea inculpatului Alexandrescu George Sorin pe o durată de 24 ore , începând cu data de 30.05.2013, ora 19:35, până la data de 31.05.2013, ora 19:35 , pentru săvârşirea infracţiunii mai sus-menţionate.

Din considerentele expuse anterior se apreciază că în cauză sunt aplicabile dispoziţiile art.148 lit.f C.pr.pen. întrucât infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului este sancţionată cu pedeapsa mai mare de 4 ani şi există probe că lăsarea sa în libertate prezintă pericol concret pentru ordinea publică.

În acest sens trebuie avută în vedere rezonanţa faptelor descrise şi sentimentul de insecuritate creat în rândul colectivităţii, de natură a naşte temerea că organele judiciare nu reacţionează eficient împotriva unor persoane învinuite de săvârşirea unor infracţiuni de o gravitate deosebită. Cercetarea unor asemenea persoane în stare de libertate ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni, având în vedere poziţia inculpatului şi natura faptelor de care este acuzat.

Modul în care inculpatul s-a folosit de poziţia de conducător al unui trust media pentru a obţine beneficii materiale prin constrângerea părţii vătămate să accepte condiţiile care i-au fost impuse reprezintă o pervertire a rolului esenţial pe care îl îndeplineşte presa într-o societate democratică şi justifică privarea sa de libertate şi a fost de natură să aducă o atingere puternică libertăţii părţii vătămate. La aprecierea pericolului concret al faptelor trebuie avută în vedere şi reacţia societăţii la asemenea fapte, prin care mediul economic este distorsionat în favoarea persoanelor care sunt în poziţia de a influenţa opinia publică uzând de o pretinsă activitate jurnalistică pentru a-şi atinge interesele materiale.

Pe de altă parte, infracţiunea de şantaj, prin natura sa şi prin gradul de pericol social abstract pe care îl implică, creează un pericol concret pentru ordinea publică, având în vedere gravitatea acestui fenomen infracţional şi limitele ridicate de pedeapsă stabilite de lege, elemente de natură a stârni o reacţie de oprobriu general puternică, astfel încât într-o asemenea situaţie privarea de libertate se justifică, chiar şi în lipsa antecedentelor penale ale inculpatului. (ÎCCJ , s.p., decizia nr.2782 din 26 aprilie 2005; ÎCCJ, s.p., decizia nr.234 din 13 ianuarie 2006).

Valoarea extrem de ridicată a folosului urmărit de inculpat conturează o vădită stare de pericol pentru ordinea publică, având în vedere contextul social şi economic actual.
Totodată, caracterul conspirat în care a acţionat inculpatul denotă o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze eventuala identificare şi tragere la răspundere penală, împrejurare care subliniază nevoia dispunerii în cauză a unei măsuri preventive.

Reacţia publică în raport de asemenea fapte grave de natură să aducă o atingere semnificativă valorilor sociale ocrotite de lege generează sentimentul de vătămare a climatului social în absenţa unui răspuns ferm al autorităţii judiciare (decizia penală nr.210/2004 – ÎCCJ). Lăsarea în libertate a inculpaţilor poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că libertatea lor nu poate fi protejată în mod eficient în situaţia unor fapte de acelaşi gen.

Arestarea inculpatului răspunde cerinţelor de actualitate, oportunitate şi proporţionalitate a arestării preventive, având în vedere că nicio altă măsură nu ar îndeplini scopul urmărit de legiuitor.

În raport de art.5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art.23 din Constituţie, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârşit o infracţiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea săvârşirii unei noi infracţiuni, fiind necesară astfel pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal. Analiza acestei condiţii în raport de gravitatea faptelor săvârşite, persoana şi conduita inculpatului, reacţia opiniei publice, rezonanţa şi gravitatea faptelor denotă că în speţă sunt îndeplinite exigenţele pentru a fi putea fi dispusă privarea de libertate.

Faţă de cele expuse anterior, se apreciază că sunt întrunite cerinţele prevăzute de art.148 lit.f C.pr.pen., în baza disp.art.1491 C.pr.pen. şi disp.art.150 C.pr.pen.,

S O L I C I T
JUDECĂTORIEI SECTORULUI 1 BUCUREŞTI :
(ca instanţă în raza căreia este situat locul unde a fost săvârşită infracţiunea)

Luarea măsurii arestării preventive a inculpatului ALEXANDRESCU GEORGE SORIN (…), director general al S.A. ANTENA TV GROUP S.A., pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.194 alin.2 C.pen. rap. la art.131 din

Legea nr.78/2000,
pe o perioadă de 29 de zile, începând cu data de 31.05.2013 până la data de 28.06.2013.
PROCUROR
(…)”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`