Redeschiderea școlilor: Scenariul verde se aplică doar la o incidență de până la 1 la mie. În ce condiții poate continua predarea online chiar și în scenariul verde

Publicat: 02 02. 2021, 19:24
foto: Pixabay

Ministrul Educației a precizat marți că scenariul verde – în care toți copiii participă fizic la cursuri – se va aplica în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor estede până la 1 la mie. Totodată, Sorin Cîmpeanu a enumerat și cele cinci cazuri în care predarea poate continua în sistem onlinechiar și în scenariul verde.

Scenariile de redeschidere a școlilor. În ce condiții continuă predarea online

Scenariul verde, cel în care toți copiii participă fizic la orele de grădiniță sau, după caz, de școală, se va aplica în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor este de până la 1 la mie.

Scenariul galben, în care merg la cursuri doar copiii de grădiniță, clasele școlare I-IV, a VIII-a și a XII-a, va fi pus în scenă la o rată de infectare cuprinsă între 1 și 3 la mie.

În scenariul roșu vor reveni în clase doar copiii de grădiniță și cei din clasele I-IV. Acest scenariu se aplică la o incidență cumulată cuprinsă între 3 și 6.

Localitatea în care incidența depășește pragul de 6 intră în carantină, iar cursurile se vor desfășura în sistem online.

Potrivit News.ro, întrebat în ce condiţii se poate continua predarea online, Sorin Cîmpeanu a precizat că sunt cinci excepţii:

  1. Elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă certificat medical;
  2. Elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare;
  3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă;
  4. Profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii;
  5. Profesorii prezinta simptome specifice.

Președintele Klaus Iohannis: Majoritatea copiilor vor merge la școală, din 8 februarie

Anunțul privind redeschiderea școlilor a fost făcut de Președintele României,la capătul ședinței pe care Klaus Iohannis a avut-o la Cotroceni cu premierul Florin Cîțu și miniștrii Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu. La discuție au luat parte și secretarul de stat Raed Arafat, și dr. Adriana Pistol.

„În unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli. (…) Pe scurt: grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII, XII. Iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line.”, a declarat președintele Klaus Iohannis.