Rectificarea bugetară, anunțată de premierul Cîțu: Cine primeşte fonduri în plus şi de unde se taie
Potrivit proiectului privind rectificarea bugetară, publicat de profit.ro, ministerul muncii urmează să piard o sumă urișă de aproape 2,8 miliarde de lei.
Cele mai multe fonduri le vor primi ministerele Sănătății (3,5 miliarde lei), Finanțelor (3,16 miliarde lei – din care 3 miliarde pentru acțiuni generale) și Dezvoltării (1,84 miliarde lei).
Principalele ministere care care câștigă bani la rectificare
Pe lângă Ministerul Muncii, vor mai pierde fonduri la rectificarea bugetară Curtea de Conturi, de unde se taie 10 milioane lei, și Senatul, cu o tăiere de 3,93 milioane lei.
Bani în plus vor primi şi Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – 760 milioane lei, Ministerul Energiei, al cărui buget va fi majorat cu 650 milioane lei, Ministerul Mediului care va fi suplimentat cu 533 milioane lei, şi Ministerul Economiei va primi doar 40 milioane lei suplimentar.
Bugetul Ministerului Educaţiei va fi suplimentat cu 210 milioane lei, în timp ce Ministerul Agriculturii va mai primi 150 milioane lei.
În schimb, Administrația Prezidențială va mai primi 12,4 milioane de lei, bugetul SRI va crește cu 161 milioane lei, iar cel al SIE cu 17,2 milioane lei, mai scrie profit.ro.
Premierul Florin Cîțu, precizări despre rectificarea bugetară
Premierul Florin Cîțu a precizat, într-un mesaj publicat luni pe Facebook, că la rectificarea bugetară nu vor fi alocate sume în plus față de începutul anului, însă este posibil ca unele ministere să primească bani, dar în limita deficitului asumat de 7,16%.
Săptămâna trecută, Florin Cîțu spunea că ministerele au cerut în total 38 de miliarde de lei, adică 4% din PIB.
De asemenea, premierul publică concluzii din raportul privind execuția bugetară, care arată că cheltuielile s-au situat sub nivelul programat în ceea ce privește investițiile inanțate atât din resurse bugetare interne cât și din fonduri externe nerambursabile.
„Rectificarea bugetară are la bază execuția bugetară. În funcție de execuția bugetară, vedem dacă este nevoie să modificăm ceva la alocarea resurelor în buget, pentru a menține deficitul bugetar la ținta de 7.16%. Acesta este singurul rol al rectificării bugetare”, a scris premierul.