Declarațiile lui Călin Georgescu pune pe jaf o lume întreagă. Chiar și secretarul general al NATO, Mark Rutte, a reacționat după ce candidatul independent a afirmat că dacă va ajunge președinte va „evalua” scutul de la Deveselu.
Călin Georgescu a fost întrebat ce va face cu scutul antiaerian american de la Deveselu, iar Călin Georgescu a spus că va evalua situația pentru că nu este sigur dacă va păstra sau nu scutul pe teritoriul României, chiar dacă rolul acestuia este de a apăra flancul estic al NATO, conform știrileprotv.
„Totul se va evalua, care sunt avantajele, care pot fi avantajele în viitor, ce s-a întâmplat până acum. Este nevoie să evaluăm”, a spus Călin Georgescu.
Experții spun că îndoielile despre acest scut are rolul de a-l încuraja pe Putin după ce el a protestat de mai multe ori ca scutul să nu fie amplasat în România.
„Este o inepție ce spune domnul Georgescu, în primul rând, vă dați seama că decizia de a avea acea instalație la Deveselu a fost luată pe baza unor analize în care s-au evaluat toate aceste lucruri adică care sunt avantajele, care sunt dezavantajele, presupune, care sunt responsabilitățile pe care le are România ca stat gazdă, care sunt avantajele pentru restul Europei care e apărată de acea instalație. Nu numai demagogie, e chiar imbecilitate, vă rog să mă credeți. E irațional ce spune dânsul”, a spus analist securitate.
În plus, președintele rus a ironizat situația alegerilor din România după ce CCR a decis renumărarea voturilor.
„Când un candidat nu e pe placul autorităților, acestea decid să renumere voturile”, a spus Vladimir Putin.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus că alianța trebuie să ia măsuri împotriva luptei Rusiei și Chinei de a destabiliza societate prin sabotaj.
„Atât Rusia, cât și China au încercat să ne destabilizeze țările și să ne divizeze societatea prin acte de sabotaj, atacuri cibernetice și șantaj energetic. Așa că miniștri au căzut de acord asupra unui set de măsuri pentru a contracara activitățile informatice ostile ale Rusiei. Printre acestea se află îmbunătățirea schimburilor de informații, mai multe exerciții în comun, o mai bună protecție a infrastructurii critice, o mai bună apărare cibernetică”, a declarat Mark Rutte, secretar general NATO.
Prezența forțelor străine, mai ales ale celor rusești, a fost confirmată în Moldova și Georgia.