Reacția ministrului Ligia Deca după ce sindicatele din Educație au anunțat grevă generală din 22 mai, pe termen nelimitat

Reacția ministrului Ligia Deca după ce sindicatele din Educație au anunțat grevă generală din 22 mai, pe termen nelimitat
Ligia Deca, ministrul Educației. Inquam Photos / Octav Ganea

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat, marți, că a semnat ordinul privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. S-a întâmplat la ore bune după ce principalele sindicate din învățământ au anunțat declanșarea grevei generale începând din 22 mai.

Deca a spus că în zilele următoare va chema la discuții reprezentanții federațiilor sindicale. Asta în condițiile în care profesorii au reproșat tocmai faptul că au fost ignorați de Guvern și s-au săturat să fie umiliți.

Întrebată dacă s-ar putea ajunge la înghețarea anului școlar, Ligia Deca a răspuns: „Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pus pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”.

Deca, reacție după ce sindicatele au anunțat greva generală în Educație

„Astăzi am semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federațiile sindicale ne-au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învățământ. Am semnat acest ordin de ministru chiar astăzi și vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile pe această componentă. Contractul colectiv de muncă are prevederile specifice sectorului învățământ și suntem convinși că prin dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale vom găsi cele mai bune formule”, a declarat Ligia Deca, potrivit Edupedu.ro.

Întrebată când vor crește salariile din Educație, de vreme ce aceasta este principala nemulțumire a angajaților din sistem, Deca a răspuns: „Aceasta este o decizie pe care coaliția de guvernare trebuie să o ia în dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale. Înțeleg că deja au fost discuții vizavi de posibile întâlniri în zilele următoare. Noi suntem la dispoziția Guvernului pentru a oferi toate detaliile care țin de finanțare, impact bugetar ș.a.m.d. Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual”.

„Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv. Noi vom face toate eforturile și, din punctul de vedere al Ministerului Educației, ne vom lupta pentru atât pentru o salarizare decentă, cât și pentru ca anul școlar se desfășoară în condiții optime și să finalizeze, așa cum e structura prevăzută”, a mai spus ministrul, potrivit Edupedu.ro.

Întrebată ce salariu ar trebui să aibă un profesor pentru a fi motivat, Deca a răspuns: „Noi, în aceste grile pe care le-am și transmis Ministerului Muncii, am plecat de la principiul ca întreaga grilă din învățământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie. Asta înseamnă, per ansamblu, o creștere medie de 60% pentru cadrele didactice, cu o reașezare a anumitor poziții”.

Ligia Deca a mai spus că pot exista „constrângeri bugetare”, dar „suntem gata să ne așezăm la masa dialogului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și sigur, cu federațiile sindicale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie