Răspunsul ministrului Finanțelor la criticile venite dinspre BNR pe tema deficitului: „Nu cred că românii își doresc să avem o țară în care miile de șantiere să fie blocate”

Răspunsul ministrului Finanțelor la criticile venite dinspre BNR pe tema deficitului: Nu cred că românii își doresc să avem o țară în care miile de șantiere să fie blocate
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a răspuns la criticile lansate de economistul Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, potrivit cărora în anul 2025 românii vor plăti pentru deciziile pe care politicienii le-au luat în anul electoral actual și care au dus la gaura bugetară. Într-o intervenție pentru B1 TV, Marcel Boloș a precizat că Guvernul nu poate să scadă deficitul prin reducerea cheltuielilor cu investițiile.

“Aici lucrurile sunt foarte tranșante. Dacă procesul nostru de ajustare fiscal-bugetară îl gândim într-o formă în care România să poată să treacă peste perioada investițională, repet acest lucru, și am spus-o cu toată…de fiecare dată când am avut prilejul, că avem o perioadă complicată din punctul de vedere al investițiilor. Anul 2025, 2026, 2027 atinge un nivel record al bugetelor alocate investițiilor”.

Maximul investițiilor este în 2025 cu suma de 153 de miliarde de lei, un nivel de 8,1% din PIB, a precizat ministrul Finanțelor:

„Este cel mai ridicat nivel al acestui tip de buget. Închipuiți-vă ce ar însemna ca noi, acest buget să îl blocăm și procentul nostru de ajustare fiscal-bugetară să îl facem pe seama reducerii cheltuielilor cu investițiile. De aceea abilitatea noastră de a găsi mecanisme și a identifica aceste măsuri încât printr-o restructurare a sistemului de cheltuieli publice dar și printr-o mai bună organizare, combaterea evaziunii fiscale și implementarea proiectelor de digitalizare și cu o componentă de fiscalitate cât mai mică mi-aș dori să fie zero, dar acest lucru nu depinde doar de ministrul Finanțelor ci de un complex de factori și de aceea cred eu că trebuie să avem judecata echilibrată și limpede pentru a lăsa România să se dezvolte.

Din măsurile pe care le luăm putem reduce dramatic aceste cheltuieli cu investițiile și politica fiscale va fi zero. Nu cred că românii își doresc să avem o țară în care miile de șantiere să fie blocate și spitalele din nou să nu mai investim zecile de miliarde de euro și toate aceste lucruri să fie grav afectate…”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`