Răspunsul lui Raed Arafat când a fost întrebat dacă garantează cu funcția implementarea măsurilor anunțate pentru sistemul 112 / Șeful DSU prezentase 14 inițiative

Publicat: 07 08. 2019, 23:04

Raed Arafat, președinte al Comitetului interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112, a precizat că nu garantează cu funcția implementarea măsurilor prezentate miercuri seara la Palatul Victoria, pe motiv că nu depinde totul de el, potrivit digi24.ro.

„Nu (n.r. – garantez cu funcția). Pentru că nu depinde totul de mine. Există vulnerabilități și probleme. Și aceste probleme generează situații cum s-a general la Caracal. Sistemul nu e perfect, dar nici nu putem să spunem că sistemul e la pământ, neperformant, varză, terminat, nu funcționează. Asta înseamnă ca noi să spunem să nu mai apelați și ar fi incorect. (…) Sigur vor muri foarte mulți oameni, dacă populația pierde încrederea să mai sune”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Așadar, miercuri seara, secretarul de stat Raed Arafat a prezentat măsurile luate și propuse de organismul interinstituțional alcătuit ca urmare a tragediei din Caracal. Una dintre ele priveșe încheierea unui protocol de colaborare cu Google pentru implementarea sistemului Advance Mobile Location, în timp ce o alta vizează aspecte legate de cartelele PrePay, care vor fi date în folosință abia după colectarea datelor utilizatorilor. (Detalii AICI)

„O comisie, care a inclus mai multe instituții. Pe lângă MAI a fost STS, Ministerul Comunicațiilor, Secretariatul General al Guvernului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și ANCOM. La două din ședințe am invitat și responsabilii de protecția datelor, care au participat la două din aceste întâlniri. Am avut ocazia să prezint doamnei premier raportul cu concluziile finale. Raportul va fi făcut public și toți reprezentanții mass-mediei o să primească raportul integral, dar permiteți-mi să subliniez anumite aspecte.

În raport a fost prezentată situația actuală a serviciului112, a dispecerizării și, bineînțeles, a problemei localizării. Unde ne aflăm acum și unde trebuie să ajungem. A fost analizată implementarea sistemului AML (n.r. – Advanced Mobile Location), dar în concluzia noastră, după implementarea acestui sistem, nu trebuie să ne oprim aici, pentru că este nevoie și de alte sisteme complementare să fie implementate în viitor. Au fost stabilite 14 măsuri la finalul raportului, împărțite pe termene – termen scurt – până în 12 luni, termen mediu – între 12 luni și 36 de luni maxim – și termen lung – până la 60 de luni. Bineînțeles, termenele stabilite sunt maximale. Se poate să se rezolve unele lucruri mai rapid decât termenele stabilite de noi, însă toată comisia a găsit că e corect să punem termeni maximali”, a spus Raed Arafat, la Palatul Victoria.