Rareș Hopincă, despre scandalul privind planșeul Unirii: Primarul General nu poate emite dispoziții de demolare pentru o proprietate aparținând altcuiva, pentru o proprietate privată. Dispoziția e ridicolă în sinea ei (VIDEO)
Primarul ales al Sectorului 2, Rareș Hopincă, a vorbit în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, despre scandalul privind planșeul Unirii.
Rareș Hopincă a declarat că dispoziția de demolare este ridicolă, subliniind că Primarul General al Municipiului București nu poate emite astfel de dispoziții pentru proprietăți care nu îi aparțin, adică pentru proprietăți private. El a explicat că, în acest caz, lucrarea se desfășoară pe o proprietate care aparține Administrației Naționale Apele Române, ceea ce face ca dispoziția să fie nejustificată. Hopincă a menționat că dispozițiile sunt acte administrative care trebuie comunicate prefectului pentru controlul de legalitate, iar în opinia sa, aceasta este o bază solidă pentru contestarea dispoziției.
„Dispozițiile sunt acte administrative, care se comunică prefectului, pentru controlul de legalitate”
Hopincă a fost întrebat cum poate să atace prefectul fără să știe exact ce temei are dispoziția, dacă e legală sau nu și ce e de făcut în acest caz.
“În primul rând, dispozițiile sunt acte administrative, care se comunică prefectului, pentru controlul de legalitate.
Bănuiesc că această dispoziție a fost comunicată prefectului, altfel nu putea fi pusă în aplicare și cel mai simplu temei de atac este următorul. Am văzut în documentele prezentate astăzi faptul că beneficiarul lucrării este Administrația Națională Apele Române prin Sectorul 4, în virtutea unui protocol.
Primarul General al Municipiului București nu poate emite dispoziții de demolare decât pe domeniul public, aparținând UAT municipiul București, nu poate emite dispoziții de demolare pentru o proprietate aparținând altcuiva, pentru o proprietate privată.
Deci e foarte simplu, chiar dispoziția e ridicolă în sinea ei.
Am văzut un extras de carte funciara, astăzi, prezentat de către primarul Sectorului 4, în care proprietatea respectivă, unde se desfășoară lucrarea, este Administrației Naționale Apele Române, cea unde se desfășoară lucrarea.
(…) eu n-am văzut decât această declarație, dar eu vă spun că, în opinia mea, acesta este cel mai bun temei pentru atacarea acestei dispoziții”.