Rareș Bogdan: „Următoarea criză care va afecta România este criza forței de muncă” (VIDEO)

Publicat: 03 10. 2024, 13:27
Foto: Rareș Bogdan / Facebook

Europarlamentarul Rareș Bogdan a prezentat într-o conferință de presă o serie de măsuri adresate diasporei menite să îi readucă în țară pe românii plecați în străinătate:

“România va traversa și următoarea criză care va afecta România este criza forței de muncă pentru că avem o problemă extrem de serioasă și vedeți că în foarte multe locuri din HoReCa, Agricultură, construcții au început să vină cetățeni din Nepal, din Filipine, din Bangladeș, din Sti Lanka, Pakistan, Din păcate peste 6 milioane de români se află în continuare în afara granițelor României cu comunități uriașe în Marea Britanie, 1,4 milioane, 500.000 de români trăiesc la Londra în acest moemnt. De asemenea Germania, 1,4 milioane, peste 1 milion în Italia, peste 1 milion în Spania, peste 800.000 în Franța și peste 1 milion în SUA. O parte dintre acești români doresc să se întoarcă acasă. Au fost alungați de statul român”.

Rareș Bogdan a vorbit despre scutiri de taxe și impozite, dar și oferirea de granturi pentru românii care decid să se întoarcă în țară:

“Avem în acest proiect Programul Prima Investiție în raport cu categorii de beneficiari care vor investi în România, aici vorbim de investițiile mari, de 250.000 de euro sprijin pentru aceștia.

Cetățenii români stabiliți în străinătate care se întorc în țară beneficiază de acces prioritar în raport cu alte categorii de beneficiari la programe guvernamentale: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră. Aceste programe oferă finanțări cuprinse între 10.000-100.000 de euro pe proeict și sunt susținute din granduri guvernamentale la care se adaugă o contribuie de 15%, contribuție proprie.

Pentru proeictele cu valoare între 50.000-75.000 contribuția va fi de 20%. Pentru cele în valoare cuprinsă între 10-50.000 va fi de 15%.

Societățile nou înființate de cetățeni repatriați beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri până la atingerea unui plafon de 500.000 de euro. După depășirea aacestui prag se va aplica un impozit redus cuprins între 1-3%, modelul microîntreprinderilor dar extins.

Scutirea pentru o perioadă de 2 ani de zile se referă la cei care nu depășesc prgul de 500.000 de euro”.