Rareș Bogdan se justifică după acuzaţiile privind lipsa obiectivităţii şi susţine că îl iartă pe Iohannis, care l-a atacat după prima dezbatere

Rareș Bogdan se justifică după acuzaţiile privind lipsa obiectivităţii şi susţine că îl iartă pe Iohannis, care l-a atacat după prima dezbatere

După prima dezbatere a campaniei pentru turul al doilea al prezidențialelor, candidatul ACL, Klaus Iohannis, s-a declarat extrem de nemulțumit de jurnalistul Rareș Bogdan și Realitatea TV .

Rareș Bogdan susține, potrivit stiripesurse.ro, că atacul lui Klaus Iohannis nu a fost fair-play, dar că îl iartă pe candidat.

”Nu mi-a picat deloc bine atacul domnului Klaus Iohannis, dar eu îl iert. Nu vreau să fac polemică și ar fi chiar culmea să-l atac după ce l-am susținut timp de patru luni (…) După acest episod voi fi însă mai atent la modul în care anumiți politicieni se comportă față de jurnaliști. A fost nedrept domnul Klaus Iohannis față de mine și față de Realitatea. Eu nu ofer nimănui întrebările”, a spus Rareș Bogdan.

Totodată, în cursul zilei de miercuri, jurnalistul a oferit explicații în legătură cu dezbaterea pe care a moderat-o, postând pe o rețea de socializare un text lung pe care l-a editat de 14 ori, arată cotidianul.ro.

„…Ce doreați, distinși prieteni să fac mai mult? Eventual să mă pun eu în locul lui Iohannis să-i car pumni lui Ponta… Am făcut tot ce a fost omenește posibil să-l sprijin pe Iohannis, păstrând atât cât se putea echidistanța…nu mai căutați să-mi aruncați mie în cârcă faptul că Lavinia Șandru a pus o întrebare de rahat, care nu-și avea locul. Nu știam ce întrebare pune, iar imediat ce am auzit întrebarea, am renunțat la a-i mai permite să adreseze altă întrebare. Nu mai încercați să nu vedeți pădurea din cauza copacilor, respectiv a copacului Lavinia Șandru!

Am intrat cu tema votului din diaspora, pentru că era una care a creat un val de emoție și în care Iohannis ar fi trebuit să fie devastator la adresa lui Ponta. Am crezut că intră mai greu în emisiune, dată fiind și agresivitatea lui Ponta din primele 15 minute și am insistat pe tema diasporei și a votului liber pentru românii din străinătate, aproximativ 40 de minute! Iohannis trebuia să fie devastator, repet, devastator, avea toate argumentele necesare!

Apoi, am ridicat tema corupției și a modului în care Parlamentul, dominat de PSD, refuza ridicarea imunităților. Aici Iohannis trebuia doar să-i enumere lui Ponta lista uriașă de corupți din jurul lui. Nu a făcut asta, și pur și simplu nu-mi venea să cred că a intrat în jocul lui Ponta, care a ajuns să-i vorbească de Akos Mora, Varujan Vosganian și alți PNL-iști infinit mai puțin cunoscuți decât Hrebenciuc, Oprișan, Mazăre, Duicu, Cozma etc. Adică un subiect la care Iohannis trebuia să fie primadonă a fost întors de Ponta împotriva lui. Absurd și nedrept.
Am ridicat tema independenței DNA, a marilor parchete și a justiției, în general. Tema era una mai mult decât favorabilă lui Klaus Iohannis. Din păcate, nu a punctat decisiv nici aici.
Am ridicat tema Roșia Montană, unde PNL și Iohannis au avut cea mai fermă poziție “ANTI”. Aici trebuia să-i amintească de pozițiile triplicitare, ale premierului, deputatului și soțului Dacianei Sârbu.

Am ridicat problema relațiilor externe prioritare ale României, iar aici Iohannis nu trebuia să-i spună lui Ponta decât că a luat apărarea oligarhilor ruși de la Lukoil în detrimentul statului român și a vorbit admirativ de Partidul Comunist Chinez, care a omorât studenții din Piața Tiananmen și care calcă în picioare libertățile civile din Tibet și chiar Hong Kong. Din păcate, dl. Klaus Iohannis nu a punctat nici aici așa cum mi-aș fi dorit.

Am adus în discuție avertizarea FMI, făcută cu doar 3 ore înaintea intrării în emisie și care suna extrem de critic la adresa guvernului Ponta; cu toate astea, deși s-ar fi cuvenit, Klaus Iohannis nu a explicat clar că toate pomenile electorale ale guvernului Ponta au adus România în aceasta situație critică! într-un moment în care se uitau mlilioane de oameni (emisiunea era în direct pe 6 posturi TV și pe cele mai importante site-uri din .ro), l-am întrebat pe Iohannis cum răspunde la acuzația care i-a adus multă pagubă în turul I, cum că ar dori să taie pensiile oamenilor. Am încercat să-l țin cât mai departe de zona cifrelor, pentru că acolo eram convins că va fi greu să facă față informațiilor pe care un premier le deține, prin natura funcției.

Doamnelor și domnilor, nu mă mai acuzați pe nedrept pentru momentele de slăbiciune ale lui Klaus sau pentru simplul fapt că dorește, în general, un alt gen de abordare, un alt gen de politică în Romania și nu intră în aceste clinciuri spectaculoase, dar lipsite de profunzime. Și vă mai rog ceva: terminați cu prostiile de tipul insinuărilor că Victor Ponta ar fi avut acces la întrebari inaintea emisiunii. Revedeți emisiunea și urmăriți temele de discuție. Au fost temele fundamentale, cele ale ultimelor zile de campanie, nimic altceva. Nu înțeleg nici acum de ce Iohannis nu i-a dat lui Ponta cu Oltchim-ul în cap, cu CFR Marfă peste bot ți cu Ordonanța ASF în stomac. Nu știu de ce n-a făcut-o și nu e treaba mea.

Oricum, în această campanie am făcut mult mai mult decât trebuia să facă un jurnalist și moderator TV, dar am făcut-o și o fac cu credința că țara mea și a Dvs. nu ar trebui să fie dominată de o singură culoare politica. Și că în țara mea și a Dvs. diferențele de opinie trebuie să fie respectate și chiar cultivate. Faptul că mă acuzați pe mine, care am fost și voi rămâne în continuare cea mai critică voce împotriva lui Victor Ponta, de pactizare cu el mi se pare o mare netrebnicie și o lipsă totală de decență față de mine. Dvs. doriți neapărat să gasiți orice alt vinovat decât candidatul pe care l-ați votat, îl veți vota și pe care l-am votat și îl voi vota și eu.

Nu, problema nu este și nici nu a fost a mea sau a Dvs. După părerea mea, problema este a aceluia care trebuie să înțeleagă că într-o astfel de bătălie trebuie să fie asistat, ajutat, sprijinit, consiliat, pregătit. Și că într-o astfel de bătălie, în care în spatele tău sunt speranțele a milioane de oameni, nu poți să spui c problema ta cea mai presantă o reprezinta cele 2 minute pe care nu ți le-a acordat moderatorul sau faptul că s-a depășit cu câteva minute timpul convenit, dând nervos cu mâna peste ceas. Klaus a fost în studioul unde a fost invitat de cel mai favorabil moderator și, cu toate astea, a reușit performanța de a-și păstra electoratul, dar de a nu puncta decisiv măcar pentru câștigarea câtorva din cei 1,5 milioane de români nehotărâți.

Să sperăm că o va face în seara asta. Eu încă sper că poate fi președintele României, un președinte altfel.”, a scris Rareș Bogdan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`