Rareș Bogdan (PNL) respinge proiectul controversat de pe masa lui Raed Arafat: „De la monitorizare se va ajunge la cenzură. Un ‘Minister al Adevărului’ poate deveni un coşmar”
După PSD, PNL a reacționat vineri, cu privire la cel mai controversat proiect de pe masa lui Raed Arafat, șeful DSU. Prin intermediul acestuia, opiniile, respectiv informațiile de presă critice cu guvernul și președintele ar urma să fie etichetate drept „propagandă rusă” și sancționate, în consecință.
Europarlamentarul Rareș Bogdan, de a PNL, a recunoscut că implementarea unui astfel de proiect ar fi o mare greșeală.
„De la monitorizare se va ajunge la cenzură, iar ideile, fie că suntem de acord cu ele, fie că nu, trebuie să circule libere”, a scris Rareş Bogdan pe Facebook.
„Când vine vorba de libertatea de exprimare, sunt un absolutist. Susţin total cele spuse de Elon Musk acum 5 zile, când a fost rugat să scoată anumite site-uri de pe reţeaua de sateliţi StarLink. Nu trebuie să alunecăm către scenarii care riscă să semene cu realităţile din romanul ‘1984’! Un Minister al Adevărului poate deveni un coşmar”, a mai punctat politicianul.
Avertismentul lui Rareș Bogdan cu privire la cenzurarea presei
Rareș Bogdan a anunțat că va cere PNL, în calitate de prim-vicepreşedinte, să nu fie susținut un astfel de proiect.
„Vă mai dau câteva argumente: Dezinformarea trebuie combătută prin o mai bună informare, credibilă, prin campanii inteligente, explicându-le oamenilor adevărul apelând la logică, la bunul-simţ, prin vehicule pozitive. Trebuie să educăm, să-i învăţăm pe oameni să se informeze, să le fim ghid în acest război informaţional.
Există oameni oneşti, de bună-credinţă care, din necunoaştere, nepricepere, din lipsă de alternativă credibilă, ajung să replice idei propagandistice nocive, dar nu trebuie puşi la stâlpul infamiei. Sunt victime, nu criminali.
Un om care crede despre un demnitar că este corupt nu trebuie suspectat automat că slujeşte o putere ostilă UE, NATO, SUA, ci trebuie să beneficieze de prezumţia de bună-credinţă. Aşa crede el, iar gândul nu poate fi cenzurat.
În cea mai mare democraţie a lumii, judecătorii, cu Constituţia SUA în mână, admit limitări ale libertăţii de exprimare doar dacă au legătură cu terorismul sau cu pedofilia, dacă ţin eu bine minte. Să nu devenim mai catolici decât Papa!”, a mai declarat politicanul.